Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област, съобщи заместник- областният управител Йордан Кожухаров след извънредно заседание на епизоотичната комисия, предаде БТА.

Става дума за трупни части от диво прасе, открити в местността "Арнаутска поляна" на територията на Държавно горско стопанство "Чепино", община Велинград. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев уточни, че останките са намерени на 13 август и получените днес резултати от изследването им са показали наличие на болестта.

Той допълни, че със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ от днес се определя инфектирана зона с площ от 200 кв. км. от констатирания случай. Директорът на местната звено на дирекцията по горите инж. Ангел Кузманов съобщи, че днес ще издаде заповед за ограничаване на достъпа до горските територии.

Съгласно мерките за недопускане разпространението на болестта ще бъде преустановен дърводобивът, ще се забрани достъпът на туристи и събирането на гъби и билки. За срок от два месеца в инфектираната зона ще влизат единствено оторизирани органи след задължителна дезинфекция на автомобилите и служителите.

Дневник