"Байерн" (Мюнхен) и "Херта" откриха новия сезон в Бундеслигата с оспорван мач и зрелищно равенство 2:2 на "Алианц арена". Рекордьорът по титли в Германия и носител на Сребърната салатиера за последните седем сезона, не успя да стартира с победа пред 75 хиляди свои фенове.

Столичният отбор отново се оказа труден съперник за "Байерн". Баварците остават със само една победа над "Херта" в последните шест мача. Тимът на Нико Ковач все пак спази тенденцията шампионът да не губи в първия кръг за сезона.

За "Херта" това беше дебютен мач за новия треньор на тима Анте Чович.

За 90 минути баварците създадоха повече от дузина голови положения, но нямаха и късмет. Тимът обаче остава без победа, след като две седмици преди началото на сезона загуби от "Борусия" (Дортмунд) в мач за Суперкупата на Германия.

От първите минути "Байерн" разчиташе на атаки по фланговете. Няколко пъти пробиви на Гнабри водеха до опасности, но крилото така и не успя да намери Левандовски, който чакаше наказателното поле. След поредица от неуспешни опити комбинацията все пак сработи в 24-ата минута.

Гнабри беше намерен отдясно и веднага с едно докосване прати топката около границата на вратарското поле. Там Левандовски я засече, връхлитайки с шпагат и изведе "Байерн" напред.

Само четири минути по-късно домакините поискаха дузпа, след като топката срещна ръката на Максимилиан Мителщад. Въпреки това реферът прецени, че нарушение няма.

"Херта" се окопити от натиска на баварците в края на първата част и нанесе своя удар в рамките само на две минути. В 36-ата гостите от Берлин изравниха след куриозна ситуация. Доди Лукебакио излъга двама бранители и стреля, но топката рикошира в гърба на Ведад Ибишевич и влетя в мрежата.

Първоначално имаше спорове на кого да бъде записано попадението, но в крайна сметка Лукебакио беше вписан от рефера. За белгиеца това беше четвърти гол срещу "Байерн" на "Алианц арена", с което Лукебакио се нареди до Кристиано Роналдо и Маркус Розенберг, които са единствените играчи с подобно постижение.

Две минути след попадението на Лукебакио "Херта" стигна и до обрат. Ибишевич намери Марко Груич с хубаво подаване, прехвърляйки защитата, той финтира вратаря Нойер и се разписа в опразнената врата - 1:2.

"Байерн" нямаше отговор и се оттегли на почивка с гол пасив. Това беше и първият случай от 43 години насам, в който баварците губят на почивката в първия си домакински мач от първия кръг.

През втората част баварците вдигнаха оборотите и обсадиха вратата на гостите. "Байерн" владееше топката, но нямаше толкова празни пространства, от които да се възползва.

В 60-ата минута Левандовски падна в наказателното поле, след като беше съборен от Никлас Щарк. Това се случи докато топката беше далеч от двамата играчи, но реферът получи сигнал от видеоасистентите си да прегледа ситуацията. Харм Осмер видя повторението и посочи бялата точка.

От 11-те метра Левандовски не сгреши и изравни резултата.

До края на двубоя се игра основно пред вратата на "Херта". Баварците обаче пропуснаха редица положения, стигна се и до няколко разбърквания пред вратаря Ярщайн.

Дневник