В България има 116 депа за отпадъци, в които вече няма никаква дейност и трябва да се рекултивират. За целта държавата е отпуснала тази година 70 млн. лева, но до момента общините не са активни при подаването на заявления да участват в програмата. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Би Ти Ви.

Повод за коментара му станаха зачестилите в последните седмици пожари в бивши сметища, които доведоха до сериозни проблеми. В Свищов е обявено бедствено положение заради такъв пожар, а участък от магистрала "Струма" ще остане затворен за поне месец и половина, след като депо за отпадъци горя под един от мостовете ѝ.

Димов уточни, че за първи път държавата отделя пари за рекултивация на сметища. Със средствата терените трябва да се засипят с пръст и по този начин няма да се позволи избухването на пожар. До момента обаче активността сред общините била много ниска, като министърът си обясни това с наближаващите местни избори.

"До момента имаме останали 55-56 млн. лева, тъй като само 31 общини са кандидатствали по програмата за рекултивация на депата", каза Димов, като уточни, че за над 80 сметища все още никой не е кандидатствал да ги рекултивира. По думите му програмата ще продължи до края на 2020 г., като за тогава е поставен срок всички подобни сметища да бъдат рекултивирани.

Екоминистърът добави, че горялото под магистрала "Струма" сметище не е незаконно, тъй като площадката, върху която е разположено, била с разрешение за третиране на безопасни отпадъци. Имало обаче струпване на боклуци извън самата площадка. Заради това било издадено предписание на собственика на сметопочистващата фирма през май. В него се изисквало до края на юли те да бъдат събрани в рамките на сметището, но това така и не станало. Това довело и до издаването на два акта за тези нарушения.

Окръжната прокуратура в Кюстендил вече повдигна две обвинения на управителя на фирма "Феникс" ЕООД, която стопанисва пункта за вторични суровини. Кольо Илиев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лв. Освен това му е наложена забрана да напуска страната.

Дневник