Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) обяви, че оттегля кандидатурата си за нов министър на културата, която стана причина за остра криза, проточила се от средата на май, в политическия живот на страната, вследствие на отказа на чешкия президент Милош Земан да приеме номинацията, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

ЧСДП, издигнала за поста един от членовете си, Михал Шмарда, заплаши на няколко пъти през последните седмици, че ще напусне управляващата коалиция с популисткото движение АНО ("Действие на недоволните граждани") на премиера Андрей Бабиш. Това създаде опасност от падане от власт на правителството на Бабиш, което освен това е подложено на натиска на улични протести, настояващи за неговата оставка.

Чешкият президент открито разкритикува и постави под въпрос компетентността на Шмарда, кмет на Нове Место на Морава, град с 10 хил. жители, разположен на 150 км югоизточно от столицата Прага.

През май Бабиш, лидер на партия АНО, поиска от президента да смени министъра на културата Антонин Станек по настояване на по-малкия член на управляващата коалиция - социалдемократите. След протакане Земан уволни Станек в края на миналия месец.

След това обаче чешкият президент отказа да приеме предложения му кандидат за поста - Михал Шмарда. В изявление Земан се аргументира, че Шмарда никога не е работил в сферата на културата и е непригоден за поста.

Социалдемократите дадоха да се разбере, че назначението на Шмарда е условие за тяхното оставане в коалицията.

Съгласно конституцията на Чехия президентът трябва да приеме предложените му от премиера назначения за министри. Експерти твърдят, че държавният глава няма право да налага вето върху кандидатурите, но той е правил това многократно.

Казусът се корени в спорното решение на Станек да уволни директора на Националната галерия в Прага. В средата на май Станек предложи да се оттегли от поста, но президентът заяви, че той не трябва да подава оставка, тъй като е разкрил корупция.

Дневник