Таксиметровите фирми в Шумен вдигнаха цените средно с 12 стотинки на километър. Днес все още можеха да се намерят коли, които возят на старите цени, установи проверка на ШУМ.БГ, но повечето вече са пренастроили апаратите си.

До сега дневната тарифа за превоз бе 0,71 лв. на километър. Новата е 0,83 лв. Нощната тарифа скача от 0,83 на 0,95 лв. за км. Повишава се и цената за минута престой - от 0,21 на 0,25 лв. Първоначалната такса пък става 1,19 лв., независимо денем или нощем, а до сега тя бе 0,91 и 0,99 лв., съответно за деня и нощта.

Според таксиджиите със старите цени за превоз е станало трудно да се изкарват 700-800 лева на месец.

Някои коментираха, че за повишение на услугите се говорело в средите им отдавна, но една от големите фирми се е противопоставяла.

Заместник-председателят на Съюза на превозвачите в България и собственик на една от таксиметровите фирми в Шумен Иво Кулев обясни пред ШУМ.БГ, че цените на таксиметровите услуги в града са едни от най-ниските в България. „По-ниски са цените само в Благоевград, Петрич и Костинброд. Навсякъде другаде цените са средно между 10  и 40 стотинки над тези в Шумен“, каза той.

Според Кулев разходите на таксиметровите шофьори се увеличават – повишават се цените на застраховките, плаща се общински данък 400 лв., гориво, амортизации и др.

В общината регистрираните таксита са около 500. 

ШУМ.БГ