Полетът на кораба "Союз МС-14" за Международната космическа станция днес излетя без екипаж от Байконур. На борда беше само Фьодор.

Skybot F-850, както е фабричното му име, ще пристигне на МКС заедно с товари за обитателите ѝ.

Високият 1.80 м Фьодор пътува сам в ракетата "Союз-2.1а", за да бъде тествана новата ѝ аварийната система и да се ограничи рискът за хората.

Ръстът му е човешки, но теглото му е наднормено по съвременните стандарти - 160 кг. Той ще трябва да научи нови неща за 17-те дни на борда на МКС - например "да свърза и изключва електрически кабели, да използва обикновени предмети от отвертка и гаечен ключ до пожарогасител", казва, цитиран от Би Би Си, Александър Блошченко от "Роскосмос". Към Земята ще се подава информация, свързана със сигурността на полета. По-рано "Роскосмос" го определи като "изкуствен космонавт".

САЩ и Япония вече са пращали роботи в Космоса (през 2011 и 2013 г.).

Руски телевизии излъчиха кадри с подготовката на Фьодор. В една от емисиите бе изтъкнато, че преди старта на ракетата роботът е поздравил с Деня на държавния флаг (отбелязван на 22 август в Русия). На някои от записите се чува как той произнася фразата, с която преди десетилетия излетя първият космонавт Юрий Гагарин: "Потеглихме."

"Союз" трябва да се скачи с МКС на 24 август.

Дневник