Заплахите за поставени взривни устройства, които вчера получиха няколко медии и всички действащи летища в България, са били изпратени от интернет провайдер, регистриран в Швейцария и Сейшелските острови.

Целта на заплатиха е била да се създаде паника и страх у хората и да се блокира работният процес, обясниха на пресконференция в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) зам.-директорът Стоян Темелакиев и началник на сектор "Противоправно съдържание" Михаил Драгоданов.

"Бяха взети първоначални и неотложни мерки, за да проверим дали написаното в съобщенията отговаря на истината. Не бяха открити никакви взривни устройства", обясни Темелакиев.

Разследващите обясниха, че такива заплашителни имейли са получени и в още няколко държави, но отказаха да уточнят колко и кои са те. В Канада също е имало атака към летище и няколко медии. Съобщенията са писани на друг език и превеждани с Google translate заради некоректно използвани думи в текста.

"От извършената проверка стана ясно, че съобщенията са генерирани през провайдери, които са извън територията на България. Подобни електронни заплашителни съобщения са получени предния ден и в други европейски столици, както и в град Ванкувър в Канада. Там подобни имейли от същия интернет доставчик са получени на летището във Ванкувър и от някои медии в Канада", заяви Темелакиев.

"Това, което към момента става ясно, е, че са използвани интернет ресурси, които са обществено достъпни от всеки един потребител на интернет пространството. Това са ресурси, които позволяват анонимизация на изпращача на тези съобщения. Напълно възможно е и деца да са направили това деяние под формата на шега", коментира Михаил Драгоданов.

По думите на Темелакиев в България най-често заплахите се подават по телефона, а от началото на годината са регистрирани 52 телефонни обаждания, които са подадени от малолетни и непълнолетни, както и от психично болни хора с отклонения.

По случая работят и служители от Европол, както и служби от други държави.,

Дневник