Мнозина знаят, че лекциите в университета могат да бъдат нещо, което човек невинаги очаква с нетърпение. Дали обаче нещата биха седяли така, ако следваш при професор като Матю Макконъхи? От тази есен студентите, изучаващи филмовото изкуство в Университета в Остин, щата Тексас, ще имат шанса да разберат дали е така, тъй като холивудската звезда и носител на "Оскар" започва работа като практикуващ професор там.

Добавянето на 49-годишния Макконъхи към официалния списък с професори на факултета бе обявено в сряда в туитър профила на колежа по комуникации.

Макконъхи е родом от градчето Ювалди в щата Тексас и завършва с бакалавърска степен същия този университет през 1993 г.

През последните четири години той е постоянен посетител на университетския кампус, тъй като е канен като гостуващ инструктор и с времето се е превърнал в нещо като култов герой на учебното заведение, пише "Инсайдър". През 2016 г. спечелва сърцата на студентите там, след като ги кара до домовете им с количка за голф като част от програмата на университета за безопасно шофиране.

Първоначално Макконъхи започва да преподава заедно с друг професор - Скот Райс, във филмов клас, занимаващ се с това как сценарият се пренася на екрана. Той помага за съставянето на учебния план на класа, по който той ще продължи да преподава вече и като постоянно практикуващ професор.

"Това е класът, който ми се иска да имах, докато аз бях в училището по филмово изкуство. Работата в класната стая със студентите ми дава шанс да ги подготвя", споделя актьорът пред UT News и допълва, че създаването на филми и пренасянето на думите от страниците върху екрана е едновременно наука и изкуство независимо от времената или поколението. "Елементите на истина и искрената радост от процеса са вечни. Това винаги ще е фокусът в нашата класна стая", казва още той.

Дневник