20 дни след пускането на новия шадраван пред съдебната палата в Шумен водата в него позеленя. Причината е развитието на микроорганизми, които трябва да се отстраняват с препарати, обясниха специалисти.

"Обектът все още се управлява от строителя и не е прехвърлен на общината. Предстои да се запознаем с технологията на поддръжка", каза за ШУМ.БГ зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.

Според управителя на строителна фирма "Барс" инж. Данко Добрев проблем с водата в шадравана няма.

"Има автоматизирана система за дозиране на препарат за очистване на водата. В проекта няма написано какви препарати трябва да се слагат. Ние се консултирахме със специалист и сложихме препарат. Развитието на микроорганизмите и зелените водорасли зависи от много фактори - от светлината, от слънчевото греене и от други и то е променливо, тоест трябва да се експериментира. Няма как да се сметне и се правят опити. Просто трябва да се дозира малко по-прецизно препарата", каза Добрев.

Той обясни, че ако се сложи много химикал, водата веднага ще се изчисти, но ще е неприятно за хората, тъй като ще мирише, а и няма да е добре за помпите и медните тръби. 

Инж. Добрев бе категоричен, че няма нужда да се подменя водата с нова, която в целия басейн е 70 кубически метра и ще струва твърде скъпо.

"По света толкова фонтани има, какъв проблем може да има... За мене не е някакъв проблем. Постепенно, постепенно ще се оправят нещата", каза той.

Шадраванът в момента е с Акт 15 и е въпрос на няколко дни, да се прехвърли на общината. За съоръжението ще се грижи ОП "Паркове и обредна дейност". Директорът на предприятието Златин Кайряков обясни, че ще бъде специално обучен човек за работа с шадравана.

ШУМ.БГ