Подновете паспорта си по-рано от планираното, купете си стикер GB (Great Britain) за колата и се подгответе да чакате четири месеца, преди да можете да заведете домашния си пор на почивка. Това са част от съветите, отправени към британските граждани, които планират да пътуват до ЕС след 31 октомври. Те са публикувани на нов сайт на правителството, посветен на подготовката за Брекзит, предаде "Гардиън".

Сайтът, който бе придружен от мащабна информационна кампания, заработи в неделя. На него се заявява, че Брекзит ще настъпи в края на следващия месец и се предлага серия от въпроси с няколко отговора. Посочват се предпазните мерки, които хората трябва незабавно да вземат, за да са сигурни, че са готови за излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Британските граждани

Британците, които живеят в Обединеното кралство и са свикнали с лесното пътуване до Европа, трябва да се уверят, че паспортите им са валидни поне още шест месеца. Те освен това трябва да знаят, че може да се наложи отново да плащат такса за роуминг при ползването на мобилните си телефони.

Препоръчва им се да планират допълнително време за гранични проверки на пристанищата и летищата, както и да се уверят, че имат пътна застраховка, защото Европейската здравноосигурителна карта, която покрива разходите за държавно медицинско обслужване в страните от ЕС, няма да бъде валидна в случай на Брекзит без сделка.

Хората, пътуващи в чужбина с регистрирани във Великобритания превозни средства, ще трябва да попълват допълнителни документи, за да докажат, че са собственици и да получат международно разрешително за шофиране. Британските шофьори рискуват да бъдат глобени, ако нямат стикер с буквите GB, дори и страната да е посочена на регистрационната табела.

Домашни любимци

Паспортите, улесняващи хората, които редовно пътуват в чужбина с котки, кучета или порове, може да бъдат невалидни при Брекзит без споразумение. Собствениците се предупреждават, че набавянето на необходимите документи и кръвни тестове от ветеринари може да отнеме до четири месеца.

Гражданите на ЕС във Великобритания

Макар на сайта в голяма степен да са събрани вече съществуващите съвети на правителството, в списъка с препоръки се посочва в детайли ефектът от Брекзит за хората и бизнеса.

На гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, се напомня да кандидатстват по схемата за уседналост "възможно най-скоро", ако искат да останат в страната, а европейските студенти се предупреждават, че местата им по програмата "Еразъм +" в британски университети може да не са валидни.

Британците в Европа

Според европейското законодателство те ще станат граждани на трета страна и няма да могат да предлагат услуги в друга държава от ЕС автоматично или да пътуват за работа в друга страна - членка на блока. Групата активисти "Британци в Европа" многократно заяви, че правителството е забравило за тези хора. Новият уебсайт единствено ги информира, че е възможно да не могат да продължат да живеят и да ползват услугите на ЕС, ако нямат право на пребиваване.

Компаниите се предупреждават, че може да трябва да плащат за допълнителни правни съвети, да обмислят дали да назначат нови представители в Европа, както и че е възможно да има допълнителни регулации, ако искат да продължат да търгуват с ЕС след Брекзит.

Бизнесът

На сайта производителите се информират, че може да се наложи да променят етикетирането, компаниите, които работят с данни на граждани – че не е изключено вече да нямат същия достъп. Почти всички компании получават предупреждението: "Възможно е да не можете да търгувате с ЕС, ако не подготвите бизнеса си." Повечето препоръчани действия са придружени от съвета да бъдат извършени възможно най-скоро.

Незасегнатите

Според сайта не всички ще бъдат засегнати от Брекзит. Британските граждани, които живеят във Великобритания, нямат бизнес, нито планове да пътуват в чужбина, могат да са спокойни: "Според отговорите ви не трябва да предприемате никакви действия, за да се подготвите за крайния срок за Брекзит на 31 октомври 2019 г.", се казва на сайта.

Той е част от информационна кампания на правителството, включваща още билбордове и информация в социалните медии и по телевизията. Смята се, че тя може да струва около 100 милиона евро, посочва Би Би Си. Ще се използват също брошури, онлайн семинари и информационни щандове на събития.

Дневник