След забавяне от месеци и наложени от управляващия орган финансови санкции, днес официално приключи проектът, на стойност 13,041 млн. лв., който е за ремонт на 4 шуменски училища -  СУ „Трайко Симеонов“, СУ „Панайот Волов“, СУ „Васил Левски“ и НУ „Ил. Р. Блъсков“. 

Церемонията се проведе в двора на СУ „Трайко Симеонов“, където бе отслужен водосвет, а лентата прерязаха кметът на Шумен Любомир Христов и директорът на училището Галина Сакарова.

"Бих искал да благодаря на всички директори на учебни заведения. Знаете, че проектът стартира през май 2018-та година, започна учебната година и благодарение на организацията, която създадохте съвместно с фирмите, нямаме допуснато някакво произшествие", заяви кметът Христов. Той добави, че е имало проблеми в процеса на строителството, но те вече са решени.

"Всичко това е отстранено и там, където имаше некачествено извършена работа по санирането, плочките, те бяха отстранени. След като премина проверката, не бяха констатирани нарушения", каза още кметът.

Той обясни, че забавянията са били причинени основно от лоши атмосферни условия.

Припомняме, че поръчката за ремонт на СУ „Трайко Симеонов“ бе спечелена от фирма „Интегрирани строителни системи“ ЕООД от село Мрамор. Договорът, на стойност 3 487 млн. лв. без ДДС, бе сключен на 1 март м.г. Фирмата имаше за строително-монтажни работи 154 дни след подписване на протокол за откриване на строителна площадка.

Работата в СУ “Васил Левски” бе на стойност 2,397 млн. лв. и бе дадена на "Джи Пи Груп“ АД. Договорът бе с начална дата 15 декември 2017 г. и трябваше да приключи на 13 октомври 2018 г. 

В СУ „Панайот Волов“ влезе да работи „РВ Инженеринг“ ЕООД. Договорът, на стойност 2,428 млн. лв., бе подписан на 14 февруари 2018 г. и съгласно чл. 5 от него, строителните работи трябваше да приключат до 90 дни след откриване на строителната площадка.

В най-малкото училище - НУ „Илия Р. Блъсков“ работиха фирмите „С-М Строй“ ЕООД и „Термо+“ ООД, обединени в „Мадара“ ДЗЗД. Работата по договор на стойност 793 967 лева трябваше да приключи до 15 ноември 2018 г.

В началото на тази година пък проверка на Министерство на регионалното развитие и благоустройството установи незаконосъобразно отстраняване на участници при процедурите по ЗОП. Заради това управляващият орган на ОП „Региони в растеж" наложи на община Шумен финансова санкция в общ размер на 713 762 лв. Общината обжалва и в момента казусът е на втора инстанция в съда.

Пред ШУМ.БГ днес директорите на четирите училища заявиха, че са доволни от работата на строителите.

ШУМ.БГ