Двама аутсайдери в политиката - арестуван медиен магнат и професор по право, са най-вероятните претенденти, които ще се състезават за президентския пост на балотажа в Тунис.

Това сочат данни от екзит пол след вчерашното гласуване, цитирани от "Гардиън" и "Ал Джазира".

Тунис, единственият успешен пример за демокрация, оцеляла след Арабската пролет, е разтърсвана от дълбоко недоволство заради състоянието на икономиката. В тази среда подкрепата за основните лагери, либерален и ислямистки, изглежда, се срина на президентските избори.

Професорът по право Кейс Сайед и медийният магнат Набил Каруи, задържан заради обвинения в корупция, водят в надпреварата според проучването на агенция "Сигма Консей". С подкрепа съответно от 19.5% и 15.5% (ако тези данни се потвърдят) двамата ще трябва да се явят на балотаж - никой от 26-имата кандидати не печели над 50% от вота.

Сайед е 61-годишен професор по право, кандидатирал се като независим. Разследваният за корупция и пране на пари Набил Каруи твърди, че е задържан по политически причини, но премиерът Юсеф Шахед отрича това.

Подкрепяният от ислямистката "Еннахда" Абделфатах Муру е трети с 11 на сто от вота.

Избирателната активност на президентските избори - месец преди парламентарните - бе 45% според цитираната от ДПА избирателна комисия. Преди пет години на вота за държавен глава 62.9% отидоха до урните, но тогава бяха по-големи и очакванията към светски настроения и към ислямисткия блок.

Дневник