Отстоявайки решението си да номинира Маргаритис Схинас за "зам.-председател за защита на нашия европейски начин на живот", бъдещият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изтъкна, че ЕС не може да позволи на други "да ни отнемат нашия език от нас", предаде "Политико".

"Видяхме как външни сили се намесваха в нашите избори отвън", написа Фон дер Лайен в редакционна статия, публикувана в няколко европейски вестника. "Видяхме и местни популисти с евтини националистки лозунги да опитват да ни дестабилизират отвътре. Не трябва да позволяваме на тези сили да похищават определението за европейския начин на живот. Те искат той да значи обратното на това, което е."

Критици на името на ресора съзряха използване на риториката на крайната десница в наименованието, а именно свързването на миграцията със сигурността и навеждане на мисълта, че мигрантите застрашават европейския начин на живот. Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен го подкрепи, определяйки го като "идеологическа победа".

Фон дер Лайен призна, че фразата "европейски начин на живот" е разпалила дебат "за конотацията и идеята" на термина, но настоя, че това е нещо добро, заключавайки, че "това е дебат, който трябва да бъде открит".

"Разбира се, думите имат значение. Признавам това. За някои европейският начин на живот е политически натоварен термин. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат нашия език", пише тя, добавяйки: "Трябва да сме горди от нашия европейски начин на живот във всичките му форми и измерения и трябва постоянно да го защитаваме и възпитаваме. Затова той бе един от шестте водещи принципа в моите политически насоки, които през юли получиха подкрепата на Европейския парламент."

По думите й "европейският начин на живот е струвал висока цена и жертви". "Той никога не трябва да се приема за даденост Доказателството е, че нашият начин на живот се изправя пред предизвикателства всеки ден – както от антиевропейци отвътре, така и отвън."

Дневник