За трета поредна година Шумен ще бъде домакин на Национално ученическо състезание по дебати. То ще се проведе от 21 до 23 септември и в него ще вземат участие повече от 85 дебатьори от цялата страна.

Това съобщиха от Градския клуб по дебати, който събира ученици от пет шуменски училища – ППМГ „Нанчо Попович”, ПЕГ „Н.Й.Вапцаров“, ПГИ, СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Йоан Екзерх Български“.

Откриването на състезанието ще се проведе на Младежката сфера на 21-ви от 17,30 часа. През следващите два дни състезанието ще се проведе в ППМГ „Нанчо Попович” и в Младежкия дом в Шумен.

Заявки за участие са дали 20 отбора от 9 града на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен, Пазарджик и Троян. 

Те ще бъдат разделени по трима души в отбори, които ще се противопоставят във формат Световни училища един срещу друг в четири кръга, полуфинал и финал.

Някои от темите за дебатите в отделните кръгове са предварително обявени и подготвени от участниците, като те са свързани с нарушените принципи между Китай и Хонг Конг, военните конфликти в Сирия, Йемен, Нигерия, Судан, и приоритизирането на финансовата стабилност пред увеличаването на публичните поръчки и разходи по време на икономическа криза. Другата част от темите ще бъдат обявени непосредствено преди самите кръгове в състезанието и участниците ще имат време от половин час, за да се подготвят.

Младежите канят на дебатите да присъства всеки, който има активна гражданска позиция и се интересува от проблемите на съвременния свят.

ШУМ.БГ