Със засаждане на дърво в парка до сградата на Община Шумен екоексперти от общината, Регионалната лаборатория (РЛ) към ИАОС и младежи от Градския ученически парламент дадоха началото на инициативите от Европейската седмица на мобилността.

Проявите започнаха от автоматичната измервателна станция, където експерт от регионалната лаборатория разказа на младите хора за работата на съоръжението. След това ученици раздадоха на шуменци тематични флаери, за да привлекат вниманието на обществеността за използване на алтернативни начини на придвижване. Мотото на кампанията през тази година е „Върви с нас” с тема: „Безопасно ходене и колоездене”. 

Утре, 18 септември екоексперти от РИОСВ и Община Шумен заедно с полицейски служители от ОДМВР ще гостуват в ДГ „Дружба“ и в ДГ „Щурче“. Малчуганите от двете градини ще пресъздадат пред гостите реална пътна обстановка, а служител от ОДМВР ще им разясни правилата за движение с велосипед.

В неделя, 22 септември, ще бъде обявен за Ден без автомобили. За времето от 8.00 до 20.00 часа паркингът на пл. „Кристал“ трябва да бъде освободен от коли, а от 15.00 до 20.00 часа ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от  ул. „Карел Шкорпил“ до ул. “Адам Мицкевич“.

В неделния ден паркингът на пл. „Кристал“ ще се превърне в демонстрационен терен. Там в 11,00 часа ще има демонстрация на интервалната тренировка табата, от 16.00 часа демонстрации по майсторско управление на тротинетки, а от 18.00 часа ще се проведат демонстрации по майсторско управление на велосипеди BMX. Записването за състезанията с тротинетки и ВМХ започва един час преди стартa на съответното състезание.

На бул. „Славянски“ пък от 17.00 часа ще започне скоростно състезание с велосипеди. Състезателите ще бъдат разделени в три възрастови групи: до 12 години, от 13 до 16 години и над 16 години. И тук записването ще става час по рано.

ШУМ.БГ