Блестящият пианист Веско Стамболов гостува в Шумен на 19 септември с богата програма. Съвместно с диригента на Симфониета - Шумен Станислав Ушев ще представи два инструментални концерта. Концертът от 65-ия творчески сезон на шуменските симфоници ще се състои в зала „Проф. Венета Вичева“ от 19:05 часа.

Известният пианист ще представи пред шуменската публика в четвъртък единственият концерт за пиано в творчеството на Марин Големинов,  монолитна творба със силно изразен самобитен характер, написана през 1976 г. Диригентът

Станислав Ушев допълва концертната програма с Увертюрата към операта „Отвличане от сарая“ на В. А. Моцарт и Балетна музика от операта на Сен-Санс „Самсон и Далила“.

Веско Стамболов е концертирал в много страни на Европа, Азия и Африка, както и на всички международни фестивали у нас. Възпитаник е на СМУ - Варна и НМА „Панчо Владигеров“. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков. Репертоарът му включва над 37 концерта за пиано и оркестър. Солирал в над 200 концерта на всички оркестри у нас. Носител е на награди, между тях пет първи от наши и международни конкурси.

От 2001 г. до 2012 г. преподава пиано в Националната Музикална Академия в София, а от 2012 г. живее в Барселона, където е професор по камерна музика и пиано във Висшата Консерватория „Лисеу“.

ШУМ.БГ