Българският национален отбор по волейбол вече насочи вниманието си към осминафиналите на европейското първенство. Воденият от Силвано Пранди отбор завърши трети в група А и сега му предстои ново предизвикателство.

Българите започнаха без грешка и след три победи срещу Гърция, Румъния и Португалия си осигуриха участие в плейофите, но след това загубиха от Франция и Италия и не успяха да си заслужат по-предно класиране и съответно по-лек път в надпреварата.

От този момент значение имат единствено победите. Българският отбор се изправя срещу единия от домакините и сребърен медалист от Евроволей 2015 Словения в Любляна на 21 септември. Двата състава играха и на предишното европейско, като тогава България спечели с 3:0 в груповата фаза.

При успех в четвъртфиналите националите ще се изправят срещу победителя от мача между шампиона Русия и Гърция.

Другите отбори в потока на България са световният шампион Полша, Холандия, Германия, както и Словакия или Испания.

Преди десет години националният отбор спечели последните си медали от голямо първенство - бронзът от европейското в Турция, като и тогава селекционер беше Пранди. След това през 2011 г. отборът стана шести в Европа, през 2013 и 2015 г. беше четвърти, а през 2017 г. - отново шести.

Дневник