Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация и ще представи страната ни на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк от днес до 26 септември, съобщиха от пресцентъра на президентството.

През деня президентът и съпругата му Десислава Радева ще отбележат празника на Независимостта на България заедно с наши сънародници и представителите на българската общност в сградата на Генералното консулство в Ню Йорк.

В делегацията, ръководена от българския държавен глава, е и заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Програмата на Румен Радев през следващите дни включва участие в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата на 23 септември. На форума ще бъдат обсъдени мерки за насърчаване на изпълнението на целите на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. По-късно през деня президентът ще участва в събитие, посветено на защитата на религиозните свободи.

Във вторник, 24 септември Радев ще участва в тържественото откриване на общия дебат на 74-ата сесия на Общото събрание, а по-късно и в откриването на Политическия форум на високо равнище по устойчивото развитие под егидата на Общото събрание на ООН. Президентът на България ще направи изказване във форума, който се организира на всеки четири години и в него участват ръководителите на чуждестранните делегации.

На 25 септември българският президент ще направи изказване в рамките на панела на високо равнище, организиран от ЮНЕСКО и посветен на темата за бъдещето на образованието. Българският президент ще участва в Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг.

На 26 септември държавният глава Румен Радев ще направи изказване пред Общото събрание на ООН. В рамките на деня президентът ще проведе работна среща с представители на американски компании, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство. Предвидена е и среща с американски еврейски организации.

В рамките на работното си посещение в САЩ българският държавен глава ще проведе и редица срещи със свои колеги, които представляват страните си на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Дневник