Руските власти връчиха протестна нота на посолството на Вашингтон в Москва, след като обявиха, че Съединените щати не са издали визи на част от делегатите за Общото събрание на ООН.

Това съобщиха ТАСС и "Ройтерс", а някои руски издания говорят за задаващ се "визов скандал".

Става дума за осем души от комисии, отговарящи за международните въпроси в двете камари на парламента и двама служители на руското външно министерство. Сред тях са председателят на комисията в сената Константин Косачов, оглавяващият същата комисия в Думата Леонид Слуцки и (според "Комерсант") главният преводач и ръководител на администрацията на външния министър Сергей Бутин.

В Москва обещават, че това ще е главната тема на разговорите на руския първи дипломат Сергей Лавров и американския му колега Майк Помпейо във Вашингтон, предава "Интерфакс".

Според Косачов случаят е "възмутителна акция" и "антируска стъпка" - по думите му американската страна не е оформила документите в срок и това е направило невъзможно пътуването на делегатите до САЩ. Ако визите не се издадат възможно най-скоро, визитата няма да е възможна.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова пък обяснява, че американските власти са се позовали на "технически характер" на проблема или ненавременно подадени документи, но отрича това да е вярно.

Сесията тази година официално започна на 17 септември и ще продължи до петък, 27 септември.

 Дневник