Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил да бъде замразена военна помощ за Украйна в размер на близо 400 млн. долара няколко дни преди спорен телефонен разговор със своя украински колега Володимир Зеленски. Това е разговорът, по време на който се предполага, че е поискал разследване срещу своя потенциален съперник на изборите догодина - демократа Джо Байдън, съобщиха американски медии, цитирани от "Франс прес" и БТА.

Вестниците "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" писаха, че според високопоставени представители на администрацията на Тръмп през дните преди този разговор той лично е наредил на шефа на апарата си да замрази 391 млн. долара от предвидената за Украйна военна помощ. Източници на "Ню Йорк таймс", запознати с разговора със Зеленски, твърдят, че Тръмп многократно е призовал Зеленски да разговаря с адвоката му Рудолф Джулиани, който активно води кампания за разследвания, сключени от предишното правителство в Киев с представители на демократите по време на кандидатпрезидентската кампания.

Служителите са били инструктирани да кажат на парламентаристите, че замразяването се дължи на "междуведомствена процедура", без да дават подробности, твърди "Вашингтон пост".

Тръмп гневно отрече вчера да е упражнил натиск върху Украйна в опит да навреди на своя политически съперник Джо Байдън и отхвърли заплахата от импийчмънт въпреки все по-настойчивите призиви в този дух от страна на демократите. "Не съм притискал изобщо" Украйна, заяви Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Джо Байдън и синът му са корумпирани", обвини ги той в унисон с непотвърдени слухове за предполагаема корупционна афера в Украйна и за натиск върху прокурор.

Имало е такъв разговор

Американският президент вече потвърди, че е разговарял през лятото с украинския си колега за тази предполагаема афера, споменавайки изрично Джо Байдън и сина му Хънтър, работил за украинска газова група от 2014 г. Държанният глава отхвърля идеята за връзка между замразените помощи и отправените искания. В разговор, цитиран от "Ню Йорк таймс" от края на миналата седмица, той същевременно дава сигнал, че в такава връзка не би имало нищо нередно. "Защо бихте дали пари на страна, която смятате, че е корумпирана?"

Опозицията подозира, че по време на разговора Доналд Тръмп се е възползвал от позицията си, за да накара Зеленски да разследва Джо Байдън, използвайки по-конкретно като лост за натиск военната помощ. Тази нова афера подхранва призивите за отстраняване на президента на САЩ от страна на демократите (по обвинение, че президентът може да е използвал властта си за личен интерес), отбелязва "Франс прес".

В американското общество има призиви да се публикува разпечатка от разговора, но Тръмп допуска, че това би създало опасен прецедент. Самият Джо Байдън призовава това да се случи.

Спирането на помощта за Украйна обърка мнозина във Вашингтон и Киев и според американски издания представители на администрацията се опитвали седмици наред да разберат какво се е случило. Става въпрос за военна помощ - 250 млн. долара от програмата на Пентагона за съдействие в сигурността на Украйна и 141 млн. от тази за Държавния департамент за военно финансиране.

Дневник