Завършен е монтажът на новата SPEKT/CT гама камера в отделението по Нуклеарна медицина с метаболитна терапия в Комплексния онкологичен център в Шумен (КОЦ), съобщиха от лечебното заведение.

Апаратурата съчетава гама камера и осем срезов скенер и ще се използва за диагностика и контрол на онкологичните и неонкологичните заболявания.  От КОЦ – Шумен уточниха, че  аналогична апаратура към момента няма в лечебните заведения съседните области. От придобивката в шуменското лечебно заведение ще могат да се възползват пациенти както от  Шумен,  Търговище, така и от Варна, Русе, Разград и Сливен. Предстои издаване на лицензия от Агенция за ядрено регулиране, след което SPEKT/CT гама камерата ще бъде пусната в експлоатация.

Припомняме, че модерният скенер бе закупен със собствени средства на „КОЦ – Шумен“ ЕООД е на стойност 1 093 465 лв, от които 1 010 100 лв. за доставката и пускане в експлоатация на апарата и 83 365 лв. за ремонт и преустройство на съществуващото помещение.

От КОЦ – Шумен съобщиха още, че в сградата на центъра е монтиран и пуснат в експлоатация нов дизелов агрегат за автономно захранване. Той е закупен със средства, предоставени на дружеството с решение на Общински съвет гр. Шумен и е на стойност 35 880,00 лв.

ШУМ.БГ