Бъдещето на принадлежи на глобалистите. Бъдещето принадлежи на патриотите." Това е посланието, което президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи от трибуната на общото събрание на ООН в една от най-националистическите си речи, съобщи "Вашингтон пост".

Пред 74-та сесия с участието на мнозина световни лидери Тръмп отправи една от най-острите критики срещу глобализма. Той за пореден път изтъкна своята теза "Америка на първо място" - този път пред международна организация, символ на мултилатерализма и сътрудничеството.

"Вашингтон пост" обръща внимание, че за разлика от други негови изказвания президентът почти не е подчертавал емоционално конкретни свои позиции за търговията, отбраната или миграцията, а е изчел текста монотонно и на практика без паузи.

Според него мирогледът на глобалистите се е оказал с привлекателната сила на религиозно чувство за лидерите от миналото "и ги принуди да пренебрегнат националните си интереси". Той призова другите страни сега да се обърнат към националните си корени.

Тръмп изтъкна желанието си да продължи да ограничава ангажиментите на американската армия по света. "САЩ не търсят конфликт с никоя друга държава. Искаме мир, сътрудничество и взаимни ползи с всички. Но никога няма да спрем да защитаваме американските интереси."

Той призова останалите лидери да се съсредоточат върху националния суверенитет на страните си и обясни, че САЩ ще действат в чужбина, единствена ако са уверени, че са пряко засегнати интересите им. "Ако искате свобода, направете така, че да се гордеете от страната си. Ако искате демокрация, дръжте на суверенитета си. Ако искате мир, обичайте народа си."

По повод Иран президентът каза, че властите в Техеран "разграбват националното богатство" и обеща "да спрем хода на Иран по пътя към сдобиването с ядрено оръжие".

"Всички държави имат дълг да действат. Никое отговорно правителство не бива да субсидира кървавата алчност на Иран. Докато продължават предизвикващите бъркотия действия на Иран, санкциите няма да бъдат отменени. Те ще бъдат затегнати. Иранските лидери ще превърнат една горда нация в още една история, съдържаща предупреждение какво се случва, когато управляващата класа изостави народа си и поеме на поход в името на личното си обогатяване."

Тръмп изтъкна още "амбициозната ни кампания да реформираме международната търговия" и желанието си да завърши преговорите за отделни двустранни търговски споразумения с Япония и Великобритания. "Десетилетия наред системата за международна търговия с лека ръка беше експлоатирана от държави, движени от зли помисли. Докато в чужбина се изнасяха работни места, само шепа хора забогатяха за сметка на средната класа."

Най-емблематичен, според него, е подходът му към Китай и ескалиращата търговска война с Пекин. Китай "възприе един икономически модел, зависим от мащабни пазарни бариери, мощни държавни субсидии, манипулиране на валутата, продуктов дъмпинг... и кражба на интелектуална собственост." Той добави, че "няма да приема търговска сделка, която е лоша за американския народ".

В словото си той не пропусна да критикува и защитниците на правото на хората да търсят по-добър живот в други страни, които обвинява, че искали открити граници. "Вашите политики не са справедливи. Вашите политики са жестоки и зли." Тръмп отново предупреди мигрантите, потеглили с идея да пресекат границата на САЩ незаконно, че "ако стигнете до нас, няма да ви пуснем, незабавно ще бъдете върнати вкъщи".

Дневник