"Манчестър юнайтед" отбеляза рекордни приходи за финансовата 2018-19 година, гласи доклад на клуба. Рекордьорът по титли във Висшата лига е достигнал приходи от 627.1 милиона паунда за финансовата година, която завършва на 30 юни.

Ръстът е 6.3% сравнен с резултатите преди 12 месеца.

Изпълнителният директор на клуба Ед Уудърд изрази задоволството си от резултатите на "червените дяволи" и доказателството, че марката продължава да бъде сред най-разпознаваемите в световен мащаб. Въпреки това директорът на "Юнайтед" открои желанието да се печелят трофеи. "Това е основната ни цел".

На Общото събрание беше обсъдено и бъдещето на клуба, както и очакванията за спад в приходите. Причината е неучастието на "Юнайтед" в Шампионската лига през този сезон. Уудуърд описа това като "затягане на коланите".

"Самият факт, че сме в Лига Европа, а не в Шампионската лига води до понижаване в нашите приходи от 50-60 милиона паунда. Това е само на пръв поглед, има и други последствия", добави Уудърд.

Предварителните прогнози са през юни 2020 г. приходите на "Юнайтед" да бъдат между 560 и 580 милиона паунда. Печалбата също ще спадне с около 30 милиона паунда. Освен това "червените дяволи" похарчиха и над 150 милиона паунда за нови футболисти.

Ако не завърши сред първите четири във Висшата лига или не се завърне в Шампионската лига чрез спечелване на Лига Европа "Юнайтед" рискува и други загуби. Клубът е заплашен да получи с 30% по-малко по сделката си с "Адидас". В договора между двете страни има клауза при неучастие на "Юнайтед" в Шампионската лига в две поредни години.

Дневник