Кандидатът за кмет на София Десислава Иванчева (издигната от "Християндемократическа партия на България") ще обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, с което ѝ бе отказана регистрация за участие в местните избори на 27 октомври.

"Действително има решения на ОИК - София, с отказ за регистрации. Но тези решения не са окончателни и подлежат на обжалване", написа Иванчева в профила си във фейсбук.

"Категорично заявяваме, че не сме целели отказ от регистрация, защото се страхуваме да участваме в изборите. Точно обратното - обжалваме в законоустановения тридневен срок", пише още тя. По-рано ОИК отказа регистрация на Иванчева с мотива, че документите ѝ са подадени 7 минути след края на определения за това срок (17 часа на 24 септември), както и че част от тях не са били структурирани в Excel, каквото е изискването.

Иванчева, която днес не бе открита по телефона за коментар на решението на ОИК, пише в социалната мрежа, че "нашите представители се регистрираха навреме в 16:45".

Бившият кмет на столичния район "Младост" Иванчева е под домашен арест, след като на първа инстанция беше осъдена от Специализирания наказателен съд за поискан подкуп. На изборите за Европейски парламент, където участва като независим кандидат, тя спечели 1.55% от гласовете, изпреварвайки парламентарно представени и участващи в управляващата коалиция партии като "Атака" и НФСБ.

Дневник