Австралийският колоездач Роън Денис стана световен шампион в индивидуалното бягане по часовник за втора поредна година, след като спечели старта в Йоркшир, Великобритания. Година след триумфа си в Инсбрук, Денис срази конкуренцията и завърши с повече от минута пред втория.

Шампионът измина дистанцията от 54 километра за 1:05.05 часа със средна скорост от 49.78 км/ч. Денис се готвеше целенасочено за световното в Йоркшир, след като през сезона не се представи добре за тима си "Бахрейн Мерида".

През лятото австралиецът дори напусна самоволно Тур дьо Франс по време на 12-ия етап, само ден преди индивидуалното бягане по часовник.

На шампионата в Йоркшир Денис не участва с велосипед на производителя "Мерида", с който участва в останалите състезания, а с такъв на швейцарската марка ВМС, с каквато караше до миналия сезон. Върху велосипеда на Денис нямаше никакви надписи, но правилникът не му забранява да използва такава вратичка.


Денис е първият колоездач, който успява да защити титлата си в последните пет световни първенства. За последно това направи Тони Мартин, който взе три поредни титли (2011, 2012 и 2013). След това между 2014 и 2018 г. имаше различни шампиони – Брадли Уигинс, Васил Кириенка, Мартин и Том Дюмулен.

С втората си титла Денис вече се приближава до сънародника си Мик Роджърс, който е трикратен шампион в дисциплината (2003, 2004 и 2005).

В Йоркшир втори зад Денис се нареди 19-годишният Ремко Евенепул. Белгиецът, който е професионалист едва за първа година, се представи много силно, въпреки че досега не беше карал толкова дълъг часовник в кариерата си. Той финишира на 1.09 минути зад Денис. Белгиецът стартира при мъжете, като реши да прескочи възрастовата група до 23 години. Преди година той стана световен шампион в часовника и общия старт при юношите до 19 години.

Евенепул е актуален европейски шампион в бягането по часовник.

На подиума се качи и италианецът Филипо Гана, който изостана с 1.55 минути. Гана, който е световен шампион в индивидуалното преследване на писта, изпревари само с по-малко от три секунди новозеландеца Патрик Бевин в спора за бронза.

В топ 10 се класираха още Алекс Даусет, Лоусън Крадък, Танел Кангерт, Нелсон Оливейра, Тони Мартин и Щефан Кюнг.

Шампионът от Обиколката на Испания и сочен за предварителен фаворит Примож Роглич остана 12-и. Словенецът не успя да се представи добре и преди финала беше застигнат от новия шампион Денис, който стартира три минути след него.

Белгиецът Виктор Кампенертс, който също беше сочен за фаворит остана 11-и след много неприятности по трасето. Световният рекордьор в едночасовата езда на писта, първо се удари в стена край шосето, а след това имаше механичен дефект, като отново трябваше да сменя велосипед.

Дневник