"Обсъдихме (с президента на САЩ Доналд Тръмп - бел. ред.) проблемите на сигурността, модернизацията на въоръжените сили и повече американски инвестиции за България. Успоредно със сделките за въоръжените сили да отпаднат и визите. И за това говорихме. Очаквам много по-интензивна работа от българското правителство и от българската дипломация" - това е казал президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, цитиран от Нова телевизия.

Представители на български медии придружават държавния глава по време на визитата му за 74-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и съпътстващите мероприятия. Днес той е разговарял с президента на САЩ Доналд Тръмп на приема, даден от домакина и съпругата му Мелания по случай сесията.

Коментарът е направен в контекста на сделката за покупка от страна на България на осем изтребителя Ф16 за над 1.2 млрд. долара.

Прессекретариатът на държавния глава информира в прессъобщение, че в разговора си на приема Радев и Тръмп са обсъдили "предизвикателствата пред сигурността в Югоизточна Европа, модернизацията на Въоръжените сили и увеличаването на американските инвестиции в България".

"Пред журналисти в Ню Йорк българският държавен глава подчерта, че очаква много по-активна работа и от страна на българското правителство и на българската дипломация за постигането на напредък в преговорите за облекчаване на визовия режим за българските граждани, пътуващи до САЩ. По думите на Румен Радев страната ни очаква много повече американски инвестиции, защото когато се говори за индустриално сътрудничество, което върви успоредно със сделките за придобиване на въоръжение, трябва да има и конкретни параметри, а към момента за България те все още не виждат", гласи текстът на официалното съобщение от срещата.

Дневник