Асоциацията на европейските журналисти ще поиска международно разследване на случващото се в Българското национално радио.

Сдружението свиква днес в 12 ч. протест под формата на символична жива верига, която да свърже сградата на радиото и Телевизионната кула, под наслов "Да дадем сигнал!"

Замисълът е в живата верига да се наредят символично 111 души, каквото е мястото на България в класацията за свободата на изразяване на "Репортери без граници".

"Ще пренесем на ръце сигнала, който в онзи злополучен петък, 13-и не успя да стигне от БНР до кулата и програма "Хоризонт" замлъкна за близо 5 часа в цялата страна. И в същото време ще дадем сигнал, че: Ще защитаваме свободата на словото; Ще настояваме за отговорност; Ще искаме уважение към професията; Ще задаваме въпроси и ще изискваме отговори; Няма да търпим бездействащи институции", пише съсловната организация.

Казусът с БНР показва огромен институционален проблем, който заплашва цялостното функциониране на България като правова държава, се казва в позиция на асоциацията.

В нея се напомня, че журналисти от радиото свидетелстваха през миналата седмица за силен външен натиск върху ръководството за свалянето на журналистката Силвия Великова от ефир заради начина, по който тя отразява процедурата по избор на нов главен прокурор като включва и критични гласове. На среща с членовете на Съвета за електронни медии редколегията на програма "Хоризонт" съобщи за натиска над генералния директор Светослав Костов, който заема поста от 3 месеца след избор на СЕМ. На свой ред ДАНС и прокуратурата не установиха техническа причина за спирането на ефирното излъчване на 13 септември.

Днешният протест предхожда насроченото за утре заседание на медийния регулатор, който ще решава дали да прекрати правомощията на генералния директор.

Самият Костов вече даде знак, че не възнамерява да подава исканата му от редколегията оставка.

Асоциацията на европейските журналисти настоява разследването на случая да не приключва с персонални промени, а да стигне до хората, оказвали натиск върху генералния директор. Според нея обаче в случая държавата е в сериозна институционална криза, защото казусът със спирането на сигнала се разследва от зам.-главния прокурор Иван Гешев - единственият кандидат за поста главен прокурор, заради отразяването на чиято кампания е бил осъществяван натискът.

"Няма как някой да обвинява сам себе си, няма как прокурор да разследва случай, в който е замесено и неговото име. На който и да е прокурор в България да бъде възложено разследването, няма как да бъде гарантирана неговата обективност, при положение, че ще трябва да разследва бъдещия си началник и при положение, че цялата прокурорска колегия към Висшия съдебен съвет единодушно и категорично подкрепя своята единствена номинация", пише журналистическата асоциация.

"Този случай се превръща в огромно предизвикателство за функционирането на българската държава - държавата трябва да може да гарантира справедливо разследване, а в момента не може", отбелязва сдружението и затова настоява българските власти да поискат международно разследване на случая, в което да се обърне сериозно внимание на възможното влияние от страна на прокуратурата; СЕМ да спази закона и да отстрани генералния директор на БНР Светослав Костов. Да се обяви нов конкурс, а до провеждането му да се помисли за временно управление от медийни професионалисти с безспорен авторитет. При следващото изменение на Закона за радиото и телевизията да се предвиди по-широка професионална и гражданска квота в Съвета за електронни медии; Журналистическата професия да бъде уважавана и да се прекрати неправомерния натиск над работещите в медиите; Да започне сериозен обществен дебат за ролята на обществените медии, така че да се гарантира, че те ще служат на обществото, а не на силните на деня."

Дневник