Сметната палата ще направи одит на дейността на Българското национално радио (БНР) за времето от началото на 2017 г. до 30 септември 2019 г., като трябва да излезе със заключение до края на януари следващата година.

Това реши днес парламентарната комисия по култура и медии, като одобри внесено от депутати от ГЕРБ проекторешение. По-късно то беше прието и от другата ресорна комисия - по бюджет и финанси. Според седмичната програма на депутатите утре текстът трябва да мине и през пленарната зала.

Проектът за решение беше внесен по спешност от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатите Александър Ненков и Красимир Ципов миналия петък - часове след като премиерът Бойко Борисов обяви в кулоарите на парламента, че ще иска проверка.

Борисов настоя за одита в разгара на скандала около свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на радиото на 13 септември. Регулаторите - Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията, вече направиха проверки в държавното радио заради прекъснатото излъчване и установиха, че става дума за нарушение от страна на ръководството на медията. Прокуратурата също установи нарушение, тъй като не откри данни замлъкването на програма "Хоризонт" да е било резултат от необходима профилактика.

След заседанието на медийната комисия шефът на Сметната палата Цветан Цветков обясни, че при проверката ще се преценява доколко са законосъобразни решенията, свързани с изпълнението на бюджета на радиото, на назначения през юни тази година генерален директор Светослав Костов и неговия предшественик Александър Велев, както и на управителните съвети, с които двамата са работили. Ще бъдат проверени разходите за възнаграждения по трудови и извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталовите разходи, включително свързаните с тях обществени поръчки, каза пред журналисти Цветков. Според него предвиденият четиримесечен срок е достатъчен.

По-рано председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че одитът на Сметната палата ще провери също как е решен казусът с музикалните състави на радиото, заради които имаше протести тази година, съобщи БНР.

Решението за одит може да отложи заседанието на регулатора

Приемането на решение за одит може да забави произнасянето на Съвета за електронни медии за съдбата на генералния директор на БНР. Заседанието на регулатора по темата е насрочено за утре, след като миналата седмица журналисти от "Хоризонт" изнесоха данни за натиск над ръководството на държавното радио за отстраняване на Силвия Великова, която е известна с критичността си към работата на прокуратурата и към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Задължително условие, за да се състои заседанието обаче е петимата членове на регулатора присъстват.

По-рано днес журналисти от различни медии и граждани протестираха в защита на свободата на словото. Под мотото "Да дадем сигнал" те оформиха жива верига до Телевизионната кула, възстановявайки символично прекъснатия сигнал на 13 септември.

Скандалът около държавното радио се превърна в тема и за австрийския вестник "Дер щандарт", който обобщава в днешния си брой, че журналистите от общественото радио в България предупреждават за "усилващ се политически натиск" над работата им. В статията се цитират огласените мината седмица от Силвия Великова думи на шефа на радиото: "Аз или ти - това е въпросът. Ако ти не си отидеш, аз изхвърчам, няма да си намеря работа, децата ми ще гладуват." Вестникът обяснява, че Великова критикува съдебната система и избора на главен прокурор. "За важната позиция има само един кандидат... който се смята за близък до правителството", затова от седмици има протести в София и други големи градове срещу "непрозрачната номинация" и "предрешения избор", посочва статията.

Дневник