Фондация "Български адвокати за правата на човека" обвини Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във вмешателство в работата на съда и посегателство срещу независимостта му.

Повод е позицията на колегията след сигнала на ВМРО срещу съдия Калин Калпакчиев, председател на състава, който миналата седмица освободи предсрочно австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов през 2007 г. Тогава съдийската колегия заяви, че споделя усещането на близките на Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта, и предостави сигнала на Инспектората на ВСС за проверка.

Днес правозащитната неправителствена организация заявява, че вече не е изненадващо, когато политици правят популистки изказвания, особено преди избори. Различно е, когато съдийската колегия на ВСС, веднага след изрична уговорка, че не може да се намесва в правораздавателната дейност и да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове, в действителност изразява становище по същество на съдебния акт, като го обявява за постановен при "нарушен баланс между правото и справедливостта", се казва в позицията.

"Неопределеността на тази формулировка и представянето ѝ като споделяне на "усещане" или уговорката, че дадени изявления се правят "като гражданин", не могат да завоалират, а още по-малко да оправдаят подобно вмешателство в съдебната дейност и посегателство срещу авторитета и независимостта на съда. Според нас в една правова държава е недопустимо подобно поведение да възприемат именно органите, призвани да защитават независимостта на съда и да реагират в съответствие с правомощията си, когато ѝ се посяга. Именно подобно поведение може да бъде тълкувано не само като бездействие за защита на конкретните съдии и съдийска независимост въобще, но и като натиск върху съда и накърняване престижа на съдебната власт, каквито Националният младежки комитет на ВМРО-БНД вижда извършени от другиго в сигнала си, предоставен от ВСС на Инспектората", заявяват от организацията.

От там добавят, че такова поведение "оставя впечатление за целенасочено създаване на негативни настроения срещу определени съдии". От фондацията припомнят случая с оставката на полския зам.-министър на правосъдието Лукаш Пебяк, след като беше съобщено, че е организирал кампании за оклеветяване на съдии.

"В тежък ущърб на правата на човека е да се атакуват необосновано НПО, които ги защитават (и чиито становища държавните органи, включително Министерството на правосъдието, търсят и ползват редовно). Без независимост на съда обаче права на човека просто не може да има", завършва позицията на "Български адвокати за правата на човека".

Дневник