Парламентът ще проучва фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсването на излъчването на програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР), както и твърденията за политически натиск върху ръководството и журналистите от БНР. Това ще бъде задача на временна анкетна комисия, която бе създадена днес по предложение на парламентарната група на "БСП за България". Без дебати "за" създаването й гласуваха 120 народни представители, двама бяха против и двама се въздържаха.

Председател на комисията ще бъде Тома Биков от ГЕРБ, а негов заместник - Александър Симов от "БСП за България". Членове на комисията ще бъдат Диана Саватева от ГЕРБ, Иван Ченчев от "БСП за България", Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Красимир Богданов и Росен Жеков от "Обединени патриоти" и Боряна Георгиева и Симеон Найденов от "Воля". Комисията ще има два месеца да разследва има ли натиск в БНР.

До създаването на комисията се стигна със скандала около свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на радиото на 13 септември т.г.. Заради прекъснатото излъчване регулаторите - Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията, вече направиха проверки в държавното радио и установиха, че става дума за нарушение от страна на ръководството на медията. Прокуратурата също установи нарушение, тъй като не откри данни замлъкването на програма "Хоризонт" да е било резултат от необходима профилактика.

"Нужна е ясна политическа реакция. народното събрание трябва да изясни имало ли е натиск в БНР и кой го е осъществил", обяви социалистът Филип Попов при представянето на предложението.

Депутатите от "БСП за България" искаха председател на комисията да бъде Александър Симов, но предложението не се прие. От трибуната социалистът Антон Кутев каза: "Комисията трябва да отговори на въпроса "Кой?". Има ли политическо въздействие върху радиото и ако има - кой го прави?". След като каза, че едва ли е човек от опозицията, Кутев обяви: "Този кой най-вероятно е той".

По повод коментари, които свързаха името й с оказвания натиск в държавното радио, на 18 септември т.г. депутатът и дългогодишен пиар на ДПС Велислава Кръстева обяви пред "Дневник", че не иска да влиза в обяснителен режим, защото умишлено замесвали името й и тя обмисляла да се защити по съдебен път.

Дневник