Апелативният съд във Варна призна днес за виновни още четирима души, обвинени за смъртта на работници при разрушаването на хотел "Вероника" във ваканционния комплекс Слънчев ден на 8 април 2015 г.
 

Тогава при драстично нарушаване на правилата за безопасност на строителен обект загинаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. За тяхната смърт от общо седем обвиняеми присъди получиха само двама. Днес ефективна присъда получи Георги Георгиев, управител на дружеството "Дигинг" ЕООД, наето за разрушаването на "Вероника" - 3 години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Това е минималният срок, предвиден в Наказателния кодекс. Пак три години лишаване от свобода, но условно и с 5 години изпитателен срок, получи Пламен Николов, който по време на срутването е бил на обекта като технически ръководител на дружеството "Бултранспорт груп", също наето като подизпълнител при събарянето на "Вероника".

С днешното си решение Апелативният съд във Вана призна вината и на строителния надзорник от дружеството "Инекс консулт" Валентин Пенчев, като му наложи наказание три години условно лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Призната за виновна и със същото наказание като колегата си е Виолета Ганева, строителен експерт на "Инекс консулт". Инспекторът по здраве и безопасност в "Планекс" и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Тонев, допуснал нарушение на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при строително-монтажните дейности, е осъден на две години условно с изпитателен срок от 3 години. Наказанието на техническия ръководител на обекта Мехнур Манев е 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3 годишен изпитателен срок. С присъдата осъдените ще трябва да платят солидарно по 100 хил. лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди на близките на загиналите работници.

В днешното заседание бе потвърдена оправдателна присъда, постановена на Йовко Русев, координатор по безопасни и здравословни условия на труд, наел работниците за разрушаването на хотел "Вероника".
До присъдата на Апелативния съд във Варна се стигна след протест на Окръжната прокуратура в града срещу присъдата, постановена от Варненския окръжен съд. Тя подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

На на 8 април 2015 г. Георги Георгиев решил да вкара къртачи, за да разрушат колоните на хотел "Вероника".

Техническият ръководител на обекта забранил устно използването на работниците по този начин, но Георгиев обещал на работниците бонус от 5 хил. лева, ако влязат с къртачи, за да срежат ръчно колоните на първия етаж на хотел "Вероника". Самият той се изкачил по склона над хотела, за да гледа работата и да сигнализира, ако сградата започне да пада.

Обяснил им, че има опит в събарянето на хотели в курорта Златни пясъци и че ще даде знак с ръка, ако се появи опасност. За срутването на такава сграда Георгиев заявил, че е необходим поне половин час, през който работниците щели да имат възможност да избягат.

Работниците започнали да къртят бетона около носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала върху тях.

Според изготвената в хода на разследването техническа експертиза в имота, където се намираше хотел "Вероника", е било недопустимо да бъде извършвано ново строителство както и да бъдат изпълнявани изкопни работи за промяна на фундаментите на съществуващата сграда на хотела. Не е трябвало да бъдат променяни застроената площ и етажността на съществуващите сгради.

От РДНСК - Варна, са установили също "своеволие и напълно неспазване на конструктивния проект" и неизпълнена първа фаза на строителството, която е предвиждала укрепване до т.нар. кота нула.

Независимо от всичко това на мястото на разрушените през април 2015 г. стари хотели вече са завършени две нови луксозни сгради. Комплекс Слънчев ден е собственост на бизнесмена Георги Гергов.

Делото влезе в съда през юли 2017 г. Представлява над 4200 страници материали, събрани в 24 тома, както и 8 тома класьори. Бяха изслушани 43 свидетели и 12 вещи лица, изготвили 5 съдебни експертизи. Общо 12 адвокати участваха в делото, защитаващи всички страни.

За реконструкцията на хотел "Вероника" "Слънчев ден" АД наема строителната фирма "Планекс". Поради липса на лиценз за изнасяне на строителни материали "Планекс" наемат подизпълнител за събарянето - "Бултранспорт груп". На свой ред "Бултранспорт груп" наема "Дигинг". След срутването на хотела от последната фирма твърдят, че контрактът с тях е само за наем на техника и реално не са подизпълнители на обекта. Според обвинението на прокуратурата обаче именно управителят на тази фирма вкарва хора да събарят колоните на рухналия хотел.

Дневник