Снощи във Варна бе открито 37-ото издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза", който тази година дава поредната все по-силна доза качествено кино, на което публиката да се наслади, съпътствана от мириса на море.

Изданието бе открито с прожекция на копродукцията на Италия, Холандия и Канада "Лалета, любов, чест и колело" и в оставащите дни до 4 октомври в конкурсната му програма ще бъдат представени 13 пълнометражни и 17 късометражни филма.

Кино с фокуси

Има и два фокуса с италианско и българско кино. Като съпътстващи събития ще бъдат организирани няколко професионални срещи и кръгли маси на теми като "Авторски и продуцентски права", организирана от "Филмаутор", "Вертикално кино", представено от италианските гости на фестивала.

Във"Филмова музика" ще бъде представена Европейска академия за изящни изкуства и "Продуцентски практики".ще предложи и балкански и смесен фокус в рамките на програмата "Открити хоризонти".

Освен програмата, журито също е пъстро откъм личности и народности. Председател на пълнометражните оценители е режисьорът Милко Лазаров, чието име често се чува и споменава в последно време след като неговият втори игрален филм "Ага" се превърна в българската кандидатура за наградите "Оскар" за чуждоезичен филм. В оценяването ще го подкрепят още Емил Христов, Жорета Николова, Рената Санторо, Харвое Хрибар.

В категорията късометражно кино председател на журито е режисьорът Андрей Паунов заедно с Анна Вълчанова и Йошику Минешава.

Филмите, за които да сме нащрек

Заглавията, които ще се борят за отличието, имат всички необходими филмови "бодли", за да бъдат удостоени със "Златна роза", но сред претендентите има някои, които ще си заслужава да видим и заради тяхното премиерно стъпване на българска земя или пък актуалния им успех по други фестивали.

Такива са например вече отличените в Европа "В кръг" на Стефан Командарев и "Бащата" на Кристина Гроздева и Петър Вълчанов.


Новото заглавие на Командарев е с прожекция на 1 октомври. Това ще е първата му официална среща с българската публика, след което от 8 ноември тръгва по кината в страната.

Филмът взе две от най-престижните награди на кинофестивала в Сараево - за главна женска роля на Ирини Жамбонас и наградата на Cineuropa за "изключитлено постижение в европейската аудиовизуална култура".


"Бащата" пък вече привлече вниманието на кинокритиката по света, след като спечели голямата награда "Кристален глобус" на чешкия фестивал Карлови Вари, а след това бе включен и в програмата "Съвременно световно кино" на фестивала в Торонто.

Друго заглавие, което фестивалът представя малко преди да тръгне по кината, е "Писма от Антарктида" на режисьора Станислав Дончев с участието на Ирмена Чичикова. Завладяващата история за една майка, която пише измислени писма от бащата на осемгодишния си син, който вярва, че той е на експедиция, е на сценарния екип Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. Те вече имат позитивен опит с фестивала, след като миналата година спечелиха публиката и награда "Златна роза" с "Дъвка за балончета".

Почти успоредно с премиерата си на испанския фестивал "Сан Себастиян", "Сестра" на Светла Цацаркова по неин съвместен сценарий със Светослав Овчаров ще претендира и за наградата във Варна. Филмът събира режисьорката с актрисите от нейния дебютен филм "Жажда". Пред "Варайъти" тя признава, че филмът всъщност е история за нея самата. ""Сестра" е любовно обяснение към хората, които живеят такива привидно незабележими животи", казва тя пред изданието по повод поетото от лондонска компания разпространение на филма. А след Варна той ще се отправи и към фестивалите в Лондон, Варшава и Гьотеборг.


Друго интересно заглавие е новото творение на тандема на Весела Казакова и Мина Милева "Котка в стената", който бе номиниран за "Златен леопард" и "Сърцето на Сараево". Той разказва за българско семейство, което влиза в конфликт с съседите си в общински блок в мултикултурния квартал Пекъм, югоизточен Лондон, които живеят на социални помощи. Появата на котката разкрива за българите една непозната картина на Великобритания и лавината от социални несправедливости ще принуди главната героиня да вземе важно решение за живота си.

Всички пълнометражни филми от конкурсната програма може да бъдат видяни тук. Претендентите в късометражната категория са не по-малко интересни.

Съпътстващата програма ще включи и прожекция на "Един киноман в началото на века" в памет на покойния кинокритик Георги Ангелов, а всичко останало от нея е тук.

Дневник