Люис Хамилтън спечели състезанието за Гран при на Русия, 16-и кръг за сезона във Формула 1, и сложи край на серията на "Ферари" от три поредни успеха. Световният шампион и екипът на "Мерцедес" се възползваха от грешки на съперника "Ферари", за да запишат двойна победа, след като Валтери Ботас завърши втори.

Около 25 обиколки преди финала всичко отиваше към двоен успех за Скудерията, но странни решения от бокса, както и отпадане на Себастиан Фетел обърнаха развоя на надпреварата.

Трети зад двамата пилоти на "Мерцедес" се нареди Шарл Льоклер, който потегли от полпозишън.

За Хамилтън победата е 82-а в кариерата му, като той вече е само на 10 от подобряване на рекорда на Михаел Шумахер. Британецът спечели за четвърти път в Русия, а "Мерцедес" запази тенденцията да печели всеки старт в Сочи от влизането на трасето в календара.

За девети път през сезона Хамилтън взима победата. Паузата от три старта без успех за "Сребърните стрели" беше най-дългата от 2017 г.

Още на старта имаше интрига, след като Фетел успя да се изстреля от третото място и да поведе колоната. Германецът не допусна Хамилтън да го затвори, използва ефекта на изтегляне от болида на съотборника си Льоклер, а на спирането за първия завой дори го изпревари.

По-назад имаше и удар в колоната, който извади Ромен Грожан, а Даниел Рикардо беше със спукана гума.

След първите обиколки стана ясно, че от "Ферари" са приложили стратегия да се справят с Хамилтън и опитаха да я коригират, обяснявайки на Фетел да пропусне Льоклер. Германецът обаче продължи да бъде с по-висока скорост, а съотборникът му не се отдалечи от Хамилтън и така позициите бяха запазени до спиранията в бокса.

Льоклер беше първият от водещите пилоти, който влезе в бокса, като това се случи в началото на 23-ата обиколка. Пилотът от Монако се върна на пистата четвърти зад Хамилтън и Ботас.

Фетел остана още четири обиколки на пистата, но не се движеше с високо темпо, като ресурсът в гумите му се изчерпа. Всичко това помогна след смяната на гумите Льоклер да бъде пред Фетел, с което се изпълни и първоначалният план на Скудерията.

Ситуацията обаче бързо се влоши за "Ферари" и след излизането си на трасето Фетел отпадна. Германецът получи повреда в хибридния двигател за кинетичната енергия и спря в зоната за сигурност.

Тогава на трасето беше активирана виртуална кола за сигурност, а от ситуацията се възползва Хамилтън, който сложи меки гуми и се върна пред Льоклер. Още едно отпадане на Джордж Ръсел от "Уилямс" доведе и до поява на реална кола за сигурност.

От "Ферари" вкараха Льоклер в бокса за втори път, за да сложи меки гуми с надежда да се бори за победата. Решението обаче се забави с една обиколка, което прати Льоклер едва трети. Преди рестартирането на състезанието Хамилтън беше пръв пред Ботас, Льоклер и Макс Верстапен.

След рестарта Льоклер беше близо до Ботас, както и с гуми на по-малко обиколки. Той успя да влезе в DRS зоната на финландеца, но не успя да го атакува и изпревари.

Дневник