Малдивите и Петра в Йордания са мечтана дестинация за много туристи по цял свят. От миналата седмица Саудитска Арабия твърди, че може да предложи алтернативи.

Уахабитското кралство обяви в петък, че туристически визи ще се издават за граждани на 49 държави. Справка на официалния сайт на инициативата - достъпен на английски и китайски - сочи, че сред тях е и България. Дни преди официалното начало на визовата програма в някои големи вестници и на специален сайт имаше живописни снимки с надписи като "Това не са Малдивите" или "Това не е Петра".

Към загадъчните снимки тогава нямаше описание. Кои обаче са местата, към които Рияд иска да насочи вниманието на бъдещите туристи?

"Саудитските Малдиви" например се наричат Умлудж - живописен регион по крайбрежието на Червено море, изпъстрен с красиви гледки и 104 малко познати извън страната острова.

Умлудж е подходящ не само за любители на красиви гледки (планини и неактивни вулкани) или манго (каквото се произвежда в региона). Той е по пътя на много морски животни и част от маршрута на много прелетни птици. Наоколо не се допускат големи кораби или фериботи, водата се смята за кристално чиста.

"Саудитската Петра" пък е Мадаин Салех - древно селище от времето на набатейците (живели на Арабския полуостров и на територията на днешна Йордания). През 2008 тя стана първият саудитски обект, влязъл в списъка на ЮНЕСКО с недвижимо културно наследство.

Комплексът със 130 гробници, обекти отпреди исляма и кирпичени къщи се намира в района на Медина - второто най-свещено място за мюсюлманите. Според Корана коренните жители на Мадаин Салих са наказани за идолопоклонничество - земетресение и гръмотевична буря унищожили частично мястото. Затова мнозина мюсюлмани смятаха, че Мадаин Салих е прокълнато място. Туризмът трябва да промени това.

Запазените обекти от началото на историята на Саудитска Арабия са видими с просто око за проследилите представянето на визовата програма. То бе в Дирия - стар град край столицата Рияд, откъдето е династията Ал Сауд, основала първата саудитска държава в средата на 18 в. Също като Мадаин Салех Дирия е част от недвижимото културно наследство на ЮНЕСКО, а сравнително запазените руини на стария град, първа столица на въпросната държава (Дирийското емирство) датират от 15 в.

В самия Рияд е и друга крепост - Масмак. Тя има почти митично значение в саудитската култура, тъй като за нея се води основната битка в кампанията за отвоюването на Рияд от враждуваща династия. През 1902 г. Аблулазиз бин Абдурахман бин Файсал Ал Сауд си връща контрола върху Рияд след изгнание в Кувейт и от Масмак започва от тази крепост серия от битки, за да обедини страната. Някои от сградите са възстановени във вида, близък до този отпреди повече от век.

Защо е това отваряне за чужди туристи

Развитието на туризма е сред целите в (някога амбициозната) "Визия 2030" за бъдещето на Саудитска Арабия, заложена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Той твърди, че вижда либерализацията като решение за откъсване от прекалената зависимост от петрола. Попконцерти, кина, разрешение жени до шофират са част от мерките, които той взе в културната индустрия, макар някои да оспорват ефекта от тях.

Места, известни с цветното си минало и пустинни гледки, планини и живописното крайбрежие на Червено море, ще трябва да помагат на Саудитска Арабия да се бори с имиджа си на закостеняло кралство, застинало между опитите за реформи и практиката на публични обезглавянания, отбелязва "Дойче веле". Убийството на бившия съветник на властта, превърнал се в журналист дисидент Джамал Хашокжи, също не помага на страната.

Това вероятно трудно ще се продаде на туристите от Запада.

Ахмед ал-Хатиб, който ръководи този опит за насърчаване на туризма, е на друго мнение. "Много, много сигурен съм, че ще имат по-добра преценка, когато дойдат и преживеят живота тук, в Саудитска Арабия, и им обещавам, че ще си тръгнат с чудесни спомени." Той смята, че страната му "остава автентична" след това решение.

Според сайта Lonely Planet обаче има още един проблем. "Чудесата изобилстват" в Саудитска Арабия, но тя е далеч от евтина дестинация - средният дневен бюджет варира от 120 до 266 долара.

Въпреки това Мохамед бин Салман се надява до 2030 г. туризмът да формира 10% от брутния вътрешен продукт на страната. Сега този дял е едва 3% (в България например е 13 на сто). До същата година в страната трябва да има 500 хил. нови хотелски стаи. Част от същата програма е опитът 50 острова и други кътчета по крайбрежието на Червено море да бъдат превърнати в луксозни курорти и се очаква трансформацията да достигне и Умлудж.

Не всичко се либерализира

Туристите ще трябва да се съобразяват с порядките на саудитското кралство, но все пак ще има някои отстъпки.

В страната, където сегрегацията на мъже и жени все още е публична норма, властите твърдят, че ще има отстъпки за туристи. Жените например няма да се налага да носят задължителната при поклонения абая. Те ще трябва да ограничат до "прилично" облекло, дори на плажа.

"Ройтерс" обаче отбелязва, че все още не е установено дали чуждестранните двойки ще имат право да отсядат в една и съща стая, ако не са женени.

Остава и ограничението за посещаване на важните за вярващите градове Мека и Медина - те е са все така достъпни само за мюсюлмани.

Дневник