Ивет Лалова започна успешно участието си на световното първенство по лека атлетика в Доха, като се класира за полуфиналите на 200 метра. Българката спечели серията си и безпроблемно се класира за следващия етап.

Тя направи бягане за 22.79 секунди, като изпревари британката Джоди Уилямс (22.80). На трето място във втората серия завърши представителката на Швейцария Муджинга Камбунджи.

За полуфиналите в дългия спринт се класират първите три във всяка серия, както и шестте най-добри времена. В Доха не стартираха световната шампионка от Лондон 2017 Дафне Схипърс, която получи контузия преди финала на 100 метра, както и нейната подгласничка Мари-Жозе Та Лу. Представителката на Кот д'Ивоар спечели бронз преди ден на 100 метра.

За 35-годишната българка това е седмо поредно участие на световно първенство, като първото за нея беше през 2007 г. в Осака. Тя завърши седма преди четири години.

Полуфиналите на 200 метра са във вторник, като за финала по право се класират най-добрите две.

През сезона Лалова има постижение от 22.45 секунди, което направи на балканското първенство в Правец в началото на месеца.

За полуфиналите се класираха почти всички фаворитки: олимпиийската шампионка от Рио Илейн Томпсън (Ямайка), американките Британи Браун и Дезире Брайънт, както и британката Дина Ашър-Смит, която записа най-доброто време в сериите - 22.32 секунди.

Състезателката от Нигерия Блесинг Окагбаре беше дисквалифициирана.

Дневник