Възстановяването на Паметника-портал на 7-ми преславски полк в Шумен, за който Министерството на отбраната отпусна 25 хил. лв. преди 3 години, няма изгледи да започне. Това стана ясно днес на заседание на Областната комисия "Военни паметници". На него присъства Кристина Алексова, старши експерт в Министерството на отбраната /МО/.

"Многократно сме заявявали нашата позиция, която беше категорична по отношение на мястото - да бъде на оригиналното място. Направихме компромис с това място, прехвърлихме голяма сума пари за изграждането, която надявам се все още се пази в общината. По отношение на одобрения проект през 2018-та година, в което искахме да бъде изправен ъгълът, впоследствие защо не е бил приет от общината не знаем, ние не сме получили нищо ", каза Алексова.

Припомняме, че след много заседания на комисии в Шумен бе одобрен архитектурен проект на паметника и място за ситуиране - от южната страна на пл. "Кристал". От МО  обаче поставиха условие паметникът да е под прав ъгъл спрямо бул. "Славянски". Също така да е в първоначалния си размер от 20 метра, а не както се предлага 14.

Областният управител и председател на Областната комисия "Военни паметници" Стефан Желев предложи днес въпросът да бъде разгледан от Общинския съвет в Шумен.

ШУМ.БГ