Шотландските производители на уиски предупредиха днес, че работните места и инвестициите са в опасност, след като САЩ решиха да наложат 25-процентови мита на тяхното едномалцово уиски, а Франция заплаши с ответни мерки по спора за субсидиите в самолетостроенето, предаде "Ройтерс".

Вчера Световната търговска организация (СТО) даде на САЩ зелена светлина да въведат мита за европейски стоки на обща стойност 7.5 милиарда долара годишно по отдавнашен казус. Решението заплашва да възпламени трансатлантическа търговска война.

"Ако американската администрация отхвърли ръката, протегната от Франция и Европейския съюз, се подготвяме да реагираме със санкции, които ще бъдат в рамките на СТО", заяви днес френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер. Той все пак призова за постигане на споразумение след обявените от Вашингтон митнически санкции.

"От месеци пледираме за това търговско споразумение. Протягаме ръка. Иска ми се САЩ да се вслушат в този глас, който според мен е гласът на мъдростта", каза Льо Мер, цитиран и от АФП. Френският министър определи санкциите като "дълбока икономическа грешка".

Вашингтон обяви, че след 15-годишен спор ще обложи с 10 процента самолетите на "Еърбъс" (Airbus) и с 25 процента френските вина, шотландското и ирландското уиски, както и сиренето от Европа, припомня "Ройтерс."

"Митата ще изложат на риск нашата конкурентоспособност и пазарния дял на скоч уискито", алармира в изявление главният изпълнителен директор на Асоциацията на шотландското уиски (SWA) Карън Бетс, допълвайки, че ще пострадат инвестициите и създаването на заетост в бранша.

Асоциацията, която призова за сдържаност от всички страни, посочи, че едномалцовото уиски представлява над половината от общата стойност на британските продукти в американския списък с митата, или над 460 милиона долара.

"САЩ са най-големият ни пазар, само за миналата година те са внесли напитка (скоч - бел. ред.) за над 1 милиард британски лири (1.2 милиарда долара)", каза още Бетс, цитирана от ТАСС. /БТА

Дневник