Нобеловите награди миналата година бяха белязани от скандали, свързани с обвинения в сексуално насилие. Тази година за тях се заговори в контекста на съвсем различен въпрос: ще вземе ли шведската тийнейджърка Грета Тунберг Нобела за мир?

Медицина, физика, и химия, литература и - заредената с най-голямо напрежение - мир са категориите за наградите тази седмица, които ще се раздадат за поредна година по желание на шведския изобретател и бизнесмен Алфред Нобел. Всички те ще се раздадат в Стокхол с едно изключение - тази за мир, която по изричната воля на Нобел се връчва в Осло от петчленен комитет, избран от норвежкия парламент.

Седмицата все пак ще започне с типично научните награди. Днес в 12:30 ч. българско време се очаква да бъде обявен Нобелът за медицина, утре и в сряда в 12:45 ч. - съответно физика и химия.

Наградата за литература този път ще е по-различна, защото ще има двама удостоени: един за 2018 г. и един за тази. Миналата година наградата за литература не бе връчена заради скандал.

Фокусът се прехвърля от Стокхолм към Осло едва в петък. Там често оспорваната награда за мир (9 млн. крони или около 840 хил. евро, колкото и другите) се очаква отново да предизвика полемика. От палестинеца Ясер Арафат през американски президенти като Джими Картър и Барак Обама и други до Европейския съюз - много са лауреатите в последните десетилетия, довели до спорове и ожесточени критики към Нобеловия комитет.

Ако прогнозата на "Ройтерс" се потвърди, тази година може да не е изключение - според агенцията Грета Тунберг е фаворит да я спечели.

В началото на другата седмица предстои и Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел, известна с не съвсем точното име Нобелова награда за икономика. Тя се връчва първи път едва през 1968 г. с дарение на шведската централна банка ("Сверигес риксбанк").

Дневник