Един общ глас във външната политика на страните от Европейския съюз, създаване на военни способности и търсене на начини да се отворят границите на Балканите - такива идеи изрази кандидатът за върховен представител на ЕС във външната политика и сигурността, испанецът Жозеп Борел, на изслушването си в Брюксел.

Борел, в момента първи дипломат на Испания, се застъпи за мнение, изразявано от него и друг път - влиянието на съюза с население над 500 млн. и над 20% дял в световната икономика намалява.

Сложното институционално устройство, Брекзит, надпреварата в приоритетите на членките, изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран и неуспеха в добросъседската политика са сред факторите, довели до това, каза Борел. Присъствали на излъчваното онлайн изслушване написаха, че в сравнение с много други на членове на бъдещата Еврокомисия това е преминало гладко. Събитието бе помрачено от въпроси за обвиненията (които той отново отхвърли), че е използвал преференциална информация за лична облага, докато е бил външен министър.

Европа има нужда от по-решително действие, с което да подплати политиките, използвани на думи, ако не иска да бъде заобиколена от САЩ и Китай. "Убеден съм, че ако не действаме заедно, Европа ще стане незначима," каза Борел.

Той добави, че все по-голямата увереност на Китай и политиката на американския президент Доналд Тръмп "Америка на първо място", както и търговската война на Вашингтон и Пекин, допринасят за място, в което Европа трябва да положи повече усилия, за да защити интересите си.

Първо пътуване - в Прищина

Макар НАТО да остава стълб на европейската отбрана, за международната роля на САЩ "няма сигурност". Същевременно, макар мисията на "външен министър" на ЕС да е невъзможна, продължи Борел, в неговия случай е сигурно откъде трябва да започне - от Прищина.

Затова първото му пътуване като върховен представител на Европейския съюз ще направи първото си официално посещение в Прищина - нещо, което като испански първи дипломат не би направил. Освен това той настоя, че ще насърчава диалога между Сърбия и Косово - ЕС е обвиняван, че в продължение на години, въпреки подписано споразумение между Белград и Прищина, не успява да нормализира отношенията.

Същевременно той настоя Косово да премахне митата, наложени на сръбски стоки, а Сърбия да се ангажира по-искрено в диалога. "Различни сме в отношението си към признаването, но обединени в ангажимента," заяви Борел, имайки предвид факта, че пет държави в Евросъюза не признават независимостта на Косово.

"Не можем да сме глобален актьор, ако не можем да решим проблемите си у дома," каза той. Това важи и за държави недалеч от ЕС като Либия, където по думите му са нужни ясни политики.

Той призова да се прави ясно разграничение между политически и икономически мигранти и поиска повече усилия, за да работят европейските държави с един глас по темата. Критици на Борел го обвиниха в неясни политики към държави като Куба или към Русия, която той нарече "доставчик на енергия". Той обаче вече е употребявал за Москва думи като "враг" още преди месеци и с това си навлече гнева на руските власти. Освен това на изслушването настоя за запазване на санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна.

Дневник