Новият сезон в кросфита започва с първата тренировка от CrossFit Games Open 2020. Тя ще бъде показана в четвъртък, като състезанието ще продължи пет седмици, след което ще бъде избран най-универсалният атлет в България.

Надпреварата ще премине онлайн, като всяка седмица организаторите ще обявяват по един състезателен комплекс от упражнение. Това ще се случва всеки четвъртък, а до понеделник вечер спортисти от цял свят трябва да ги повторят.

Участниците ще доказват, че са изпълнили задачата чрез заснемане на видеоклип, като лицензирани съдии ще оценяват състезателите. Всеки желаещ може да се включи в предизвикателството, като най-ниската възрастова категория е 14-15 години.

Най-добре представилите се мъж и жена ще получат званието Fittest. Титлата е запазена марка на CrossFit Inc. и се присъжда за всяка държава, в която има официално лицензирани кросфит зали. В България в момента има шест такива - четири в София и по една във Варна и Пловдив.

Победителите ще се класират за финалите на кросфит игрите, които ще се проведат през август 2020 г. в САЩ. Тази година честта на България в състезанието защитаваха Ралица Котерлицова и Ставри Ставрев.

Кросфитът придобива все по-голяма популярност и новият формат на финалите дава възможност на хора от цял свят да се докоснат до елита на този спорт. През новия сезон борбата за национален шампион ще стане още по-атрактивна и оспорвана, което ще увеличи зрителския интерес.

Кросфитът постепенно се превърна в бизнес за милиарди - основните играчи при екипировката на състезателите са "Рийбок" и "Найки", а наградният фонд на състезанията става все по-голям. През декември наградният фонд на "Дубай чемпиъншип" ще е близо 600 хил. долара.

Дневник