Липса на кворум провали заседанието на парламента днес, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за политиката на правителството за приемането на България в Шенген.

Изненадващо председателстващият Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ даде не три, както обикновено, а два опита за регистрация - първо в пленарната зала бяха 106, а след това - 112 души. За започване на заседанието са необходими 121 народни представители. Според зам.-председателя на парламента от "БСП за България" Кристиан Вигенин обаче това не е нарушение на правилник, а преценка на председателстващия.

По правилник за провеждане на парламентарен контрол не е необходим кворум, но за да има такъв, трябва да се дадено начало на заседанието, за което в зала трябва да присъстват поне 121 от 240 души.

Кой отсъства

Днес бе последното заседание на Народното събрание преди местните избори, а според депутати от всички партии част от депутатите отсъстват, защото са кандидати или участват в кампанията. Народни представители в пленарна зала от ДПС въобще нямаше. По данни на социалистите от ГЕРБ на работа са били само 42 депутати, а от "БСП за България" - 48. От "Обединени патриоти" и "Воля" казаха, че половината им представители отсъстват. Следващото заседание на парламента е на 30 октомври, т.е. след първия тур.

В днешната премиерска програма пък има и друго събитие. Очаква се по-късно днес Борисов да присъства на откриване на нов участък от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза. Малко след провала на заседанието в профила му във фейсбук бе пуснато лайв видео от инспекция на път.

Дневник