Две нови огнища на болестта Африканска чума по свинете в Шуменско са обявени от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

Лабораторните изследвания на пробите от 19-те диви свине, открити на 6-ти октомври край село Менгишево, са положителни за Африканска чума. Със заповед на директора на БАБХ е определена инфектирана зона около мястото, където бяха открити прасетата и са предприети всички необходими мерки, съгласно указанията, утвърдени от министъра на земеделието, храните и горите. Служители на Североизточно държавно предприятие Шумен и Държавно горско стопанство Върбица работят по изпълнението им.

Положителен резултат за Африканска чума по свинете е получен и от регистриран обект за отглеждане на свине от порода "Източнобалканска свиня" в град Смядово. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която попада само градът. Определена е и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат селата Кълново, Янково, Бял бряг, Веселиново, Александрово, Ивански, Златар и Суха река.

По информация на Областната дирекция по безопасност на храните са умъртвени и загробени 86 животни от обекта, където е обявено огнището.

Припомняме, че две огнища на болестта в стада от "Източнобалканска свиня" бяха обявени на 30 август. Тогава бяха умъртвени и загробени 161 животни

ШУМ.БГ