Сирийски правителствени сили вече навлизат в северната част на страната часове след като властите в Дамаск се съгласиха да помогнат на доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF), предаде Би Би Си.

Според държавната телевизия в страната войници са достигнали Айн Иса, 30 км южно от турската граница.

Обявената днес - но не и официално публикувана - сделка между SDF и режима на президента Башар ал Асад е повратен момент в продължаващата осем и половина години война в Сирия. До тази ситуация се стигна по-малко от седмица след началото на третата турска операция от 2016 г. насам - "Извор на мира", целяща да ликвидира кюрдските бойци и да създаде зона (с ширина тъкмо до 30 км) за връщане на бежанци.

Кюрдските бойци държаха под здрав контрол северната част на страната, отвоювайки и земи на юг от "Ислямска държава" в средата на десетилетието. Днес те обявиха, че са били принудени от извънредни обстоятелства - бързия напредък на турските сили, отвоювали два гранични града от кюрдите.

Съединените щати обявиха, че изтеглят около 1000 войници (почти колкото имат в Сирия), за да не попаднат в центъра на сблъсък между две армии.

"Немалко връзки"

Междувременно ситуацията коментираха и Анкара и Москва - съюзник на Сирия и официален участник във войната на страната на Асад, откакто президентът покани руски войски да се сражават през 2015 г. и те обърнаха хода на конфликта.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА "Новости", заяви, че в президентството дори не искат "и да си помислят за такъв вариант" като сблъсък между руски и турски сили. "Затова има немалко връзки между нашите военни, за които вече съм говорил." Попитан дали Турция не трябва да напусне Сирия, като се има предвид, че целта (поражение за SDF) е изпълнена, Песков каза, че не може да отговори: "това могат да кажат само военните".

"Москва одобрява"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган междувременно каза, че Русия е реагирала положително на идеята за операцията. Коментирайки плановете си за завземане на град Кобане (кюрдското име на Айн ал Араб, където кюрдите се сражаваха с "Ислямска държава" преди години), той каза, че по дипломатически канали е установено одобрението на руската страна и че се водят преговори с Москва "на военно и дипломатическо ниво", предава в. "Хюриет".


Недалеч от Кобане (както и от Тел Абяд, един от градовете, край които започна турската операция и които сега според Анкара са под неин контрол) е и Айн Иса, където според съобщенията в медиите вече има сирийски сили.

Турция освен това смята да осигури безопасен вход в Манбидж за сирийската армия. Това е град с предимно арабско население, който бе под кюрдски контрол, но според сделка между Вашингтон и Анкара отпреди месеци трябваше да бъде "освободен от бойци" без влизане на турски сили. Ердоган настоя, че турски контингент няма да влиза в града, както е било условието на сделката. Източници на британския в. "Гардиън" в Сирийската национална армия (бунтовници, подкрепяни от Турция) междувременно твърдят, че турските сили обстрелват Манбидж и Айн Иса, а бойци, сражаващи се на страната на Анкара, отказват да допуснат вторият град да падне в ръцете на режима.

Президентът също така нападна НАТО за това, че не оказва на Турция поддръжка в борбата с "терористи", за каквито Анкара смята SDF и доминиращите в тях Сили за защита на народа или YPG. "С нас ли сте или с терористите. Не дават отговор", каза Ердоган, позовавайки се на член 5 от Северноатлантическия договор, според който атака срещу една страна от алианса е атака срещу всички. Турция смята YPG за разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната в ЕС и САЩ за терористична организация. YPG обаче няма такъв статут.

Дневник