Държавите, членки на Европейския съюз, обещаха да прекъснат износа на оръжия за Турция в отговор на операцията на Анкара в Северна Сирия, но не стигнаха до официално общоевропейско оръжейно ембарго, предаде "Политико".

По време на среща на външните министри на блока в Люксембург вчера страните се споразумяха и да подготвят списък с потенциални санкции заради сондажните дейности на Турция край Кипър.

В изявление държавите членки осъдиха военната операция на Турция в Сирия и поеха "ангажимент за категорични национални позиции по отношение на политиката си за износ на оръжие за Турция".

Дипломати от ЕС коментираха, че макар да не се стига до общоевропейско ембарго, за което настояваха някои държави членки, ефектът е същият и позволява по-бързо прилагане. Няколко страни, сред които Германия, Франция, Финландия и Швеция, сами наложиха оръжейно ембарго през изминалите дни.

Миналата седмица турски войници започнаха третата операция на страната в Сирия. Според президента Реджеп Тайип Ердоган операцията цели да защити териториалния интегритет на Сирия от "терористи" (той има предвид бойците, смятани от Анкара за разклонение на ПКК) и да даде възможност за връщане на сирийски бежанци в родината им.

В съвместното изявление държавите членки призовават Турция отново "да спре едностранните военни действия в Североизточна Сирия и да изтегли силите си".

EurActiv отбелязва, че въпреки силните думи националните правителства все още може да издават лицензи, позволяващи продажба на оръжия на Турция, макар че ще трябва да взимат предвид въпроси като последиците за регионалната стабилност.

С налагането на пълно ембарго държава членка на НАТО Турция щеше да попадне в една категория със страни като Русия и Венецуела. Министрите не бяха готови да направят такава стъпка, отбелязаха дипломати.

Миналата година ЕС е изнесъл за Турция оръжия и боеприпаси на стойност 45 милиона евро по данни на Евростат. Досега Италия бе основният продавач, следвана от Испания, Великобритания и Германия.

Външните министри на ЕС се споразумяха и да изготвят рамка за санкции срещу хора и организации в отговор на турските газови сондажи в Източното Средиземноморие. Решението позволява на ЕС да изготви списък със санкции, готов за публикуване, ако и когато държавите членки решат да го направят.

Без нови лицензи за продажби на оръжия

"Ройтерс", като цитира британския вестник "Файненшъл таймс", посочва, че Обединеното кралство преразглежда всички лицензи за износ на оръжия на Турция, подложена на растящ натиск заради военната офанзива в северна Сирия. Британските министри спряха издаването на нови лицензи за оръжейни продажби на Турция, докато завърши преразглеждането, добавя вестникът.

Италия, която е най-големият износител на оръжия за Турция за миналата година, също се присъедини към забраната за продажба на оръжия и боеприпаси на Анкара, след като в края на миналата седмица Франция и Германия спряха оръжейния износ. И Испания е готова да забрани оръжейния износ за Анкара.

Чехия се присъедини към други европейски страни и също спря продажбите на оръжия и муниции за Турция заради настъплението й в северна Сирия, посочва "Ройтерс", цитирана от БТА.

Дневник