Петима души са арестувани по време на акцията на антимафиотите в офисите на БФС, съобщава dsport.bg. Според непотвърдена информация на "Дневник" сред задържаните са шефът на футболните съдии Йордан Сталев, както и Илонка Джалева - също член на съдийската комисия.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че акцията няма нищо общо със скандалите около мача на националния отбор с Англия (0:6).

"Слушаха и мислеха, че си правим някакъв евтин пиар. Точно обратното - аз съм ги предупредил, за да не може после някой от ФИФА да ми прави забележка. Те не се съобразиха", каза Борисов в Шумен, като препрати към срещата с футболните съдии преди началото на сезона.

"Операцията беше планирана много преди вчерашния мач, няколко дни по-рано", посочи той и предупреди и собствениците на клубовете.

"Да си направят необходимото и тогава могат да дойдат да кажат какво може да помогне държавата. Това, което се прави на територията на страната и не се спазват законите, договарят мачове или договорят съдии за мачове, няма да ги търпим. Това е реакцията днес след дълго време вършена работа от полицията, ГДБОП и НАП".

Борисов посочи, че "ще направим стадиони, като има за какво да ги правим - за да гледат хората честен и красив футбол".

Той реагира остро и срещу очернянето на България в Англия покрай расисткия скандал. Дори посочи, че и в българския отбор, както и в английския, има по трима цветнокожи футболисти.

"Не сме расисти, ние сме спасили евреите. Никой да не си позволява да ни нарича нас животни", заяви той.

Дневник