Скандалът с расистките инциденти на футболния мач България-Англия стигна до Световната футболна федерация (ФИФА), която заяви, че след случилото се може да премине към разширяване в световен мащаб на наложени на национално и регионално ниво санкции.

Организаторите на турнири трябва да прилагат регулациите, предвиждащи и доживотна забрана да посещават стадиони онези, за които е доказано, че са виновни в расистко поведение по време на мач, заяви президентът Дани Инфантино.

В специално изявление на федерацията се казва, че "може да разширим в световен мащаб всяка санкция, която конфедерация или асоциация на страна член наложат за расистки инциденти като тези, които се случиха в София на срещата между България и Англия". Това включва и "маймунски" подвиквания срещу чернокожи състезатели, каквито опорочиха мача в понеделник, допълва "Ройтерс".

"ФИФА очаква да бъде информирана възможно най-бързо за практическите мерки от дисциплинарната комисия на УЕФА във връзка конкретно с този случай", допълва базираната в Цюрих организация. "Това ще ни позволи обхватът на всякакви санкции да бъде разширяван до глобален мащаб."

УЕФА започна дисциплинарно разследване за случилото се в София, за расистките инциденти и за това, че организаторите не са осигурили достатъчно стюарди на стадиона.

Инфантино допълни, че трябва да се предприемат още мерки за справяне с тази "заразна болест" на расизма, която изглежда се разпространява. "Призовавам управляващите органи на футбола да се присъединят към нас и заедно да помислим за нови, по-силни и по-ефективни начини за заличаване на расизма от футбола."

Дневник