САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" върху трима братя индийци, членове на "сериозна корупционна мрежа" в Република Южна Африка. Става въпрос за Атул, Аджай и Раджеш Гупта, санкциониран е още бизнесмен на име Салим Еса.

"Братята Гупта и Еса са използвали влиянието си върху известни политици и партии, за да си напълнят джобовете с незаслужени печалби. Ще продължим да изключваме от американската финансова система хората, които печелят от корупция", коментира зам.-министърът по тероризма и финансовото разузнаване Сигал Манделкер.

Решението на финансовото министерство означава, че американски институции няма да имат право да осъществяват бизнес отношения със санкционираните, нито да обработват авоарите им.

Братята Гупта са пристигнали в Южна Африка през 1993 г. Те са обвинявани, че са използвали близкото си приятелство с предишния президент Джейкъб Зума, за да контролират назначения на министри и да печелят обществени поръчки. Една от опозиционните партии – EFF - е казвала, че те "дефакто са колонизирали Южна Африка, а Зума е главният колониалистки администратор".

Зума бе отстранен от поста си миналата година, а след това братята се преместиха в Обединените арабски емирства. Той беше свален от власт през февруари 2018 г. от собствената си партия "Африкански национален конгрес" и е подсъдим по няколко обвинения в корупция, свързани с негови сделки за оръжие от 90-те години.

Дневник