Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя, че въпреки руските и американските предупреждения офанзивата в Сирия ще продължи, докато целта за създаване на "безопасна зона" бъде изпълнена, предаде Би Би Си.

Коментарът на Ердоган дойде в момент, когато според Сирийския център за наблюдение на човешките права кюрдските сили, срещу които е турската операция, и армията на режима на сирийския президент Башар ал Асад се сражават рамо до рамо срещу подкрепяни от Анкара бунтовници.

Американският вицепрезидент Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео ще са в Турция утре и Помпео вече заяви, че иска "лична" среща с Ердоган за изясняване на ситуацията. По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ налагат санкции на Турция заради грубо нарушаване на правата на жители в района на офанзивата. Ердоган обаче засега изключва такава възможност: "Когато дойде Тръмп, ще говоря с него."

Спорни данни

Два дни след сделката, с която силите на Асад поискаха защита от Дамаск, а руски части (съюзник на Сирия) се настаниха в региона след американското изтегляне, данните за хода на бойните действия са объркани и често взаимно изключващи се.

Един от центровете на сраженията бе стратегическият град Манбидж, разположен на ключова магистрала между, свързваща Алепо с Ирак. Интерес обаче има и към бившата сирийска "столица" на "Ислямска държава" Ракка, която Сирийските демократични сили (SDF) отвоюваха от групировката преди две години заедно с тогавашния си коалиционен партньор, САЩ. Според сирийски и руски медии силите на Асад са достигнали града по поречието на Ефрат - нещо, което местни активисти опровергават.

Центърът за човешките права твърди и че руски войски достигат друг желан от Турция град, наричан Кобане от кюрдите и Айн ал Араб на арабски. Според центъра руските войници са в район "на около 4-5 километра от града след пресичане на Ефрат". От SDF обаче твърдят, че нямат такава информация.

Турция би имала нужда от контрол върху повечето от тези градове, за да изгради своята "безопасна зона", навлизаща 32 км в сирийската територия. Там би трябвало да има възможност за заселване на до 2 от 3.6 млн. млн. сирийски бежанци, чието дългогодишно присъствие в Турция създаде враждебни настроения в обществото. При включване на Ракка (по-далеч от границата) в зоната би било възможно връщането на 3 млн. души или повечето сирийци, които в момента живеят на турска територия. Вчера Русия предупреди, че зоната на турските операции не трябва да навлиза на повече от 10 км след сирийската граница.

Дневник