Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Великобритания и Европейския съюз са постигнали нова сделка за Брекзит, предаде "Ройтерс".

"Когато има воля, има сделка – имаме я! Тя представлява справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Великобритания и е свидетелство за ангажимента ни да намерим решения. Препоръчвам на (Европейския съвет) да подкрепи тази сделка", посочи Юнкер.

Британският премиер Борис Джонсън каза: "Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола". "Сега парламентът трябва да довърши Брекзит в събота, така че да можем да се придвижим напред към други приоритети като стандарта на живот, Националната здравна служба, престъпността и околната среда", подчерта той.

В събота трябва да се проведе извънредно заседание на парламента - първата му работна събота от войната за Фолкландските острови през 1982 г. - на което депутатите да гласуват сделката. Преди това малко по-късно днес тя трябва да получи одобрението на лидерите на държавите членки на ЕС.

Недоволство

Остават обаче възражението на северноирландската Демократична юнионистка партия. Тя потвърди, че позиция й за Брекзит не се е променила и не може да подкрепи предлаганото от Борис Джонсън и ЕС споразумение.

По-рано ДЮП изрази опасения, че новата сделка за Брекзит може да откъсне Северна Ирландия от останалата част на Великобритания що се отнася до митниците и регулаторния режим. Лидерът й Арлийн Фостър подчерта, че партията не може да подкрепи предложението заради въпроси, свързани с митниците и условията за даване на съгласие, както и че липсва яснота по ДДС.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че Джонсън е договорил по-лоша сделка за Брекзит от тази на предшественичката му Тереза Мей, която бе три пъти отхвърляна от парламента.

Лейбъристите вероятно ще гласуват за втори референдум, ако той бъде добавен към предложената от Джонсън сделка, заяви източник от партията, макар тя да оставя опциите си отворени докато не стане ясно какво точно ще внесе Джонсън за гласуване в парламента. Според Корбин сделката трябва да бъде отхвърлена и хората отново да гласуват.

Междувременно британската лира поскъпна силно днес спрямо долара и по-слабо спрямо еврото, достигайки нови максимални стойности за последните пет месеца след новината за споразумение по Брекзит, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Към 12:45 часа българско време британската лира бе поскъпнала с 0.86 на сто спрямо щатския долар, достигайки курс от 1.2942 долара за лира. Спрямо еврото курсът й се повиши с 0.60 на сто до 86.01 пенса за едно евро, минути след като бе достигнала курсове съответно от 1.290 долара и 85.76 пенста за евро - нива, каквито не бе достигала от май.

Какво е договорено?

По отношение на регулациите Северна Ирландия ще продължи да се съобразява с ограничен набор от правила, свързани с единния пазар на ЕС, за да се избегне "твърда" граница – законодателството за стоки, санитарни правила за ветеринарен контрол, правила за селскостопанска продукция/маркетинг, ДДС и акциз за стоки и правила за държавната помощ, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Що се отнася до митниците по искане на британското правителство договорената през ноември 2018 г. единна митническа територия между ЕС и Обединеното кралство е била премахната от протокола за Ирландия/ Северна Ирландия. Европейските и британските преговарящи са открили нов начин да постигнат целта за избягване на митническа граница на остров Ирландия, гарантирайки, че Северна Ирландия ще остане част от британската митническа територия. В съобщението се казва, че тази договорка защитава цялостта на единния пазар на ЕС и на митническия съюз, избягвайки регулаторните и митнически проверки на границата между Ирландия и Северна Ирландия.

ЕС и Великобритания са се договорили да създадат механизъм за "съгласие", който ще дава на членовете на северноирландския парламент решаващ глас за дългосрочното прилагане на съответното европейско законодателство в Северна Ирландия.

Дневник