Своите умения и знания в програмирането и конструирането на роботи показаха днес ученици от СУ „Панайот Волов“. Те се включиха в забавни състезателни игри, а поводът за организирането им бе Европейската седмица на програмирането.

В първата част на интересната надпревара два отбора, от СУ „П.Волов“ и от НЧ „Напредък“, трябваше да програмират така своите роботи, че те да преминат по определено трасе, без да докосват препятствията по него и разбира се да прекосят финала. Тимовете бяха съставени само от момичета, а по-малките на възраст състезателки бяха ръководени от по-опитните в програмирането дванайсетокласнички Николайда и Даяна. По-добре и по-бързо със задачата роботът да намери правилния път се справи тимът от НЧ „Напредък“, чиито робот получи името Рио. Роботът Миро на другия отбор на два пъти удари препятствие по пътя, но също успя да финишира.

В следващия етап от забавното състезание два отбора трябваше да конструират роботи. Момчетата, които се заеха с това дело, имаха инструкции и схеми, както и 20 минути да направят своите мини роботи. 

Докато участниците в състезанията показваха своите умения, съучениците им се забавляваха с различни игри, чрез които показаха, че да се програмира е забавно, лесно и интересно.

ШУМ.БГ